Oțelul și întrebuințările sale cele mai neobișnuite

Află care sunt cele mai neobișnuite întrebuințări ale oțelului și cum poate acest material să le ofere oamenilor noi posibilități de a-l utiliza în viitor.

Oțelul de calitate, așa cum este cel produs de Metinvest, poate fi folosit într-o varietate de domenii, găsindu-și întrebuințări diferite, grație proprietăților sale speciale. Având o temperatură de topire mult mai ridicată în comparație cu majoritatea celorlalte metale (1,510 °C) și o densitate foarte ridicată (7.9 g/cm3), oțelul este folosit în construcții, pentru producția de automobile, electrocasnice, în agricultură și în multe alte domenii. Inclusiv, într-unele la care mulți oameni nici măcar nu s-ar fi gândit!

De ce este important oțelul pentru omenire?

Considerat a fi unul dintre materialele viitorului, oțelul contribuie din plin la dezvoltarea omenirii – de la produsele destinate uzului casnic, mijloacelor de transport și serviciilor auxiliare (nivelul de consum al oțelului produse este de 2%) și până la industria de țevi (10% nivel de consum), articole din metal și în segmentul ingineriei mecanice (15% consum), mașini (19%) și construcții (35%).

La fiecare 2 locuri de muncă în industria producătoare de oțel sunt generate alte 13 slujbe în industriile conexe. Lanțul mondial în care este integrată și piața producătoare de oțel și din care fac parte și celelalte industrii și sectoare economice conexe însumează peste 40, 5 milioane de locuri de muncă. Numărul personalului care activează în mod direct în sectorul de producție și prelucrare a oțelului se ridică la 6, 1 milioane de persoane. În total, la nivel global, piața oțelului susține peste 96 de milioane de locuri de muncă (în mod direct și indirect).

Valoarea adăugată ce a fost obținută în 2017 ca urmare a volumului de peste 2, 5 trilioane de produse din oțel a însemnat 500 de miliarde de dolari la nivel global. Sectoarele de servicii care se bazează pe produsele din oțel totalizează o valoare de 1, 2 trilioane de dolari. Industria oțelului contorizează 3, 8% din PIB-ul global, adică aproximativ 2, 9 trilioane de dolari.

Oțelul și formele sale mai puțin obișnuite

Cu siguranță că știm că oțelul este utilizat pentru mașini, echipamente industriale, pentru minerit și exploatări, pentru diverse instrumente și în agricultură, de la instrumentele pentru prelucrarea laptelui și până la cele destinate irigării terenurilor. Oțelul se dovedește a fi un material cu un nivel crescut de rezistență în timp, așa că structurile viitorului se bazează pe acesta (de altfel, 35% din producție este absorbită de sectorul de construcții).

Cu toate acestea, oțelul a intrat și în industria medicală, unde este utilizat în producția de șuruburi destinate “sudurii” oaselor și articulațiilor grav afectate de diverse boli. Înainte de folosirea tehnologiei de recuperare bazată pe oțelul inoxidabil, leziunile osoase cu un grad ridicat de severitate nu puteau fi tratate cu rezultate satisfăcătoare.

Multe dintre oglinzile folosite în diverse domenii de activitate și pentru uz personal dispun de rame și cadre din oțel inoxidabil. De exemplu, oglinzile laterale ale mașinilor model mai vechi erau confecționate din oțel. Rezervoarele în care se depozitează berea sunt realizate din oțel și se pare că este cea mai avantajoasă soluție pentru menținerea calității ridicate a acestui lichid. De asemenea, chiar și rezervoarele pentru cafea și ceai sunt confecționate din același material (oțelul nu interferează în niciun fel cu aromele acestor lichide).

Recipientele și ambalajele care sunt produse din oțel inoxidabil sunt utilizate pentru depozitarea a peste 1500 de tipuri de produse alimentare. Un avantaj al folosirii acestui material este faptul că se permite eliminarea conservanților din compoziția alimentelor. În plus, recipientele sunt mult mai rezistente în comparație cu alte tipuri de materiale. Oțelul este folosit și pentru confecționarea săpunurilor destinate curățeniei în bucătărie. Acesta neutralizează mirosurile puternice ale anumitor alimente (usturoi, peste sau ceapă) eliminându-le mult mai eficient ca alte soluții.

Nu în ultimul rând, oțelul cu un nivel foarte ridicat de carbon este folosit pentru confecționarea corzilor interioare din piane și pianine. Grație proprietăților de rezistență (la vibrațiile continue) și vâscozitate, acest tip de material este ideal pentru aceste instrumente muzicale. Cu siguranță că oțelul își va găsi și alte utilizări în viitor, pe măsură ce vor fi dezvoltate noi tehnologii, iar acest material va contribui la crearea unor echipamente și produse capabile să reprezinte soluții pentru omenire!

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.