Pacient salvat printr-o intervenție complexă, efectuată la Spitalul Județean din Baia Mare

În cursul dimineții de sâmbătă, 29.06.2019, la Spitalul Județean de Urgență „Dr. Constantin Opriș” din Baia Mare (S.J.U.B.M), în cadrul Laboratorului de Angiografie, Cateterism Cardiac și Cardiologie Intervențională (L.A.C.C.C.I.), o echipă medicală multidisciplinară (cardiologie, chirurgie vasculară și anestezie) a efectuat cu succes o complexă procedură EVAR. Este vorba despre o reparare percutană endoluminală a unui anevrism aortic abdominal infrarenal de mari dimensiuni, cu iminență majoră de ruptură, la un pacient de 62 de ani, la care abordarea chirurgicală clasică prezenta un risc de complicații și morbi-mortalitate majoră.

Pentru acest caz, coordonatorii explorărilor pregătitoare și ai echipei medicale au fost Dr. Dan Filip – medic primar cardiolog, doctor în medicină (S.J.U.B.M) și Conf. Dr. Gianmarco De Donato (Spitalul Universitar Siena-Italia).

Procedura a fost efectuată sub anestezie generală cu intubație orotraheală și ventilație mecanică asistată (Dr. Adriana Stoicovici). S-a utilizat abord arterial femural comun bilateral, descoperire chirurgicală (Dr. Alin Hînsa), după care proteza a fost implantată sub control fluoroscopic (Dr. Dan Filip, Conf. Dr. Gianmarco De Donato).

La final, după controlul angiografic, s-a efectuat sutura vasculară și trezirea pacientului.
Intervenția a durat aproximativ o oră și 45 de minute și a decurs fără complicații, pacientul fiind momentan asimptomatic și stabil hemodinamic.
Menționăm că procedura a putut fi realizată datorită includerii Spitalului Județean de Urgență din Baia Mare în Programul Național de boli cardiovasculare – subprogramul de proceduri prin tehnici hibride pentru tratamentul anevrismelor de aortă abdominală, al Casei Naționale de Asigurări de Sănătate.

Componența echipei medicale a fost:
Proctor – Conf. Dr. Gianmarco de Donaro, Spitalul Universitar Siena-Italia
Anestezie – Terapie Intensivă

Dr. Adriana Stoicovici – medic primar ATI, As. med. Dana Moldovan
Chirurgie Vasculară

Dr. Alin Hînsa – medic primar chirurgie cardio-vasculară, As. med. Man Andrei
Cardiologie Intervențională
Dr. Dan Filip, medic primar cardiolog, doctor în medicină

Dr. Gabriela Kozma, medic primar cardiolog, medic șef
L.A.C.C.C.I.
As. med. Viorel Pinte (as. coord.), As. med. Marius Rednic, As. med. Cristian Toma, As. med. Paul Pop,  As. med. Ioan Pintea, As. med. Sergiu Roman, As. med. Viorel Man
Imagistică CT
Dr. Sabin – Dorel Nemeș – Bota – medic primar radiologie și imagistică medicală

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.