Până la ce dată pot fi încheiate noile contracte pentru energia electrică. ANRE a dat anunțul oficial

Autoritatea Naţională de Reglementare în Energie (ANRE) a venit cu un anunț oficial în care este menționată ultima dată până la care pot fi încheiate noile contracte pentru energia electrică. Până la acea dată, consumatorii pot închia contracte de furnizare a energiei pe piața concurențială.

Ultima dată la care noile contracte de energie electrică pot fi semnate

ATP Motors. Campanii de nerefuzat. Noi  îți găsim soluția!

ANRE a făcut anunțul cu privire la ultima zi în care consumatorii casnici pot încheia contractele de energie electrică pe piața concurențială. Începând cu 1 ianuarie 2021, piața a devenit complet liberalizată, astfel că românii nu vor mai plăti prețurile stabilite de ANRE, ei fiind obligați să compare prețurile și să aleagă oferta cea mai convenabilă de pe piață în funcție de nevoile personale.

AGASTIA SERV – Descopera ofertele de nerefuzat FORD

Această liberalizare stă în contextul prețurilor care nu vor mai fi reglementate, furnizorii achiziționând toată cantitatea de energie de pe bursă. În urma acestui context, ANRE a anunțat că data până când românii vor putea face modificare de contract va fi de 31 martie 2021, timp în care consumatorii vor putea analiza piața și alege oferta dorită.

Astfel, cei aproximativ șase milioane de consumatori care sunt pe piața reglementată în acest moment, au două opțiuni la dispoziție. Prima ar fi să nu ia nici o măsură astfel vor plăti în continuare prețurile numite ” de serviciu universal” care sunt mai mari cu 13% – 26%, în timp ce de-a doua ar fi să încheie un contract în piața liberă.

Românii, luați prin surprindere

Un motiv foarte întemeiat pe baza căruia s-a luat această hotărâre a fost faptul că la începutul lunii decembrie, mai mult de 90% dintre cosumatori casnici de electricitate nu aveau cunoștință de faptul că piața va fi liberalizată începând cu 1 ianuarie 2021. Zoltan Nagy-Bege, vicepreședintele instituției a comunicat noul termen către furnizori, iar aceștia au fost de acord cu noua dată.

„Este vorba despre perioada în care consumatorii casnici pot încheia contracte pe piaţa concurenţială cu furnizorul lor, care se prelungeşte până la 31 martie, urmând ca acel preţ din oferta concurenţială să se aplice cu data de 1 ianuarie. Până acum, acest termen era 1 februarie, iar propunerea este de a prelungi cu încă două luni pentru a da timp atât consumatorilor să ia această decizie, cât şi furnizorilor, pentru că, dacă au într-o lună un volum foarte mare de consumatori de gestionat, practic nu vor putea procesa un număr atât de mare de solicitări. Planul este ca pe 15 ianuarie să aprobăm această propunere în Comitetul de reglementare”, a spus Zoltan Nagy-Bege, vicepreşedintele instituţiei.

La nivelul Uniunii Europene, România era singura țară rămasă care nu liberalizase piața electricității, lucru obligatoriu prin legislația europeană. Deși a beneficiat în trecut de derogări, acesta a fost ultimul termen dat României pentru a se alinia legislației UE.

Specialiștii recomandă consumatorilor să renunțe la actualele contracte pe baza faptului că noile contracte vor veni cu oferte și prețuri mai bune. Virgil Popescu, ministrul Energiei recomandă același lucru, la fel și Bogdan Chirițoiu, președintele Consiliului Concurenței. Acesta din urmă a arătat că este foarte important ca oamenii să încheie un contract pe această nouă piață, dând drept exemplu liberalizarea pieței gazelor din 1 iulie 2020.

SURSA

Loading...

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.