PANICA în MAGAZINE! Unii comercianți au început să refuze bancnotele de 10 lei! VEZI de ce…

bancnote-false-3-820x300PANICA la MAGAZINE! Unii comercianți au început să refuze bancnotele de 10 lei! VEZI de ce…

Informații furnizate de Inspectoratul General al Poliției Române arată că, din în toamna anului trecut, au fost semnalate mai multe reacții din partea populației privind bancnotele de 10 lei emise în 2005.

Aceste bancnote au fost refuzate de către diverse categorii de comercianți ca plată pentru bunuri sau servicii.

Polițiștii au constatat însă că bancnotele semnalate ca false erau de fapt autentice, iar confuzia a fost cauzată de diferențele grafice și coloristice dintre bancnotele de 10 lei aflate în circulație, dar emise de BNR în ani diferiți – 2005, respectiv 2008.

Bancnota de 10 lei este ilustrată cu portretul pictorului Nicolae Grigorescu și cu un fragment din tabloul „Rodica” al marelui artist român.

Deosebirile dintre emisiunea din 2005 și cea din 2008 a bancnotei privesc elementele de siguranță.

Pentru emisiunea din 2008, BNR a renunțat la imprimarea în relief, iar partea transparentă a bancnotei a fost redesenată, valoarea „10” care era vizibilă acolo fiind înlocuită cu două pensule aurii.

Conform Profit.ro, guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, arată că, în urma apariției semnalelor de îngrijorare cu privire la cele două emisiuni, reprezentanții tututor unităților teritoriale ale băncii centrale au oferit cu promptitudine informații și clarificări firmelor și persoanelor fizice.

Mugur Isărescu precizează totodată că BNR a început o serie de proiecte pentru diversificarea canalelor de informare cu privire la caracteristicile și elementele de siguranță ale tuturor însemnelor românești aflate în circulație, pentru a evita astfel confuziile care mai apar în rândul populației.

„Va fi realizată o aplicație pentru telefoane mobile având ca subiect bancnotele și monedele românești în circulație, în paralel cu retipărirea și distribuirea unor noi tranșe de afișe și pliante de informare a utilizatorilor de numerar”, afirmă sursa citată.

BNR va oferi, de asemenea, la cerere, servicii de instruire a lucrătorilor bancari sau a casierilor din magazine.

În prezent, bancnotele de 10 lei din emisiunea 2005 sunt retrase din circulație pe măsură ce revin la banca centrală.

sursa:radioconstanta.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.