Panică mare – Mercur e retrograd. Ce ne facem?

mercurMercur a devenit retrograd – un fenomen interesant pentru astronomi și pentru amatorii de știință, dar teribil pentru cei care cred în horoscop și pentru astrologi, notează publicația britanică The Independent.

Pe seama acestui fenomen, sunt puse pierderea unui satelit japonez, întreruperile sporadice ale reţelelor de socializare, cum ar fi Twitter şi Facebook şi nenumăratele gafe la serviciu şi certuri în familie. Publicaţia americană The International Business Time chiar a scris un articol despre „cum să supravieţuieşti acestei puteri ciudate”. Există miliarde de infografice pe Internet, care te învaţă cum să abordezi fenomenele aducătoare de veşti rele. Ideea principală este să gândeşti pozitiv.

Teoriile astrologilor 

Potrivit astrologilor, faptul că Mercur este retrograd afectează negativ comunicaţiile, tehnologia, afacerilor şi călătoriile. Internetul ne sfătuieşte să nu semnăm nici un contract sau alt document important cât Mercur este retrograd. Nu începe o relaţie nouă şi nu fă cumpărături majore, avertizează horoscoapele. Practic, evenimentul poate fi acuzat de orice inconvenient îţi trece prin minte, aşa că,practic, ar trebui să nu mai faci nimic.

Doar că Mercur este retrograd de trei sau patru ori pe an, aşa că ar trebui să-ţi petreci o parte destul de mare din viaţă stând nemişcat.

Explicația astronomilor 

Pe de altă parte, astronomii arată că toate planetele şi obiectele din sistemul nostru solar au perioade în care sunt retrograde, nu doar Mercur. Lumea ştie, în general, când este Marte retrograd, pentru că se întâmplă doar o dată la doi ani şi se poate chiar observa noaptea pe cer. De obicei, planetele se mişcă de-a lungul cerului de la vest la est. O planeta este retrogradă când pare să se mişte în sens invers, de la est la vest. De aceea, astronomii numesc fenomenul „mişcare retrogradă aparentă”: planeta nu-şi schimbă de fapt direcţia, ci doar pare că ar merge altfel, privită de pe Pământ. Dacă am putea vedea urma lor pe cer, ar arăta ca o buclă uriaşă.

Planeta Mercur este mai specială: pentru că se află mai aproape de Soare decât Pământul, viteza sa orbitală este mult mai mare. Poate completa o orbită în jurul Soarelui în doar 88 de zile. Asta mai înseamnă şi că va părea că merge invers de mai multe ori pe an (la fiecare 3,8 luni, mai exact), iar durata perioadei sale retrograde este cea mai scurtă dintre toate planetele (aproximativ 21 de zile).

Şi mai interesant este că, dacă ai putea sta pe Mercur în anumite zile, ai putea vedea chiar Soarele retrograd, mai arată astronomii. Ar răsări şi ar apune de două ori în aceeaşi zi. Şi acest fenoment este cauzat tot de viteza orbitală a lui Mercur, pentru că planeta înconjoară Soarele mai repede decât se roteşte în jurul propriei axe.

Se petrec fenomene chiar speciale în cosmos, dar faptul că planetele sunt retrograde nu-ţi influenţează în nici un fel viaţa şi nu prevesteşte nimic, conchid astronomii.

Mai multe imagini pe romanialibera.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.