Parbrizul, fereastra spre lume a mașinii tale

Parbrizul este acea componentă a autoturismului tău care are rolul de a proteja conducătorul auto, dar și pasagerii, de multe neplăceri: condiții meteo nefavorabile, praf, insecte și nu numai. În prezent, acestea sunt fabricate din sticlă duplex, ceea ce înseamnă că oferă un plus de siguranță și rezistență ridicată inclusiv în cazul unui impact. Prin urmare, atunci când îți cumperi un autoturism, vezi și care sunt caracteristicile parbrizului acestuia, deoarece siguranța în trafic este esențială.

Nu alege un parbriz de calitate îndoielnică

Din dorința de a ”ieși mai ieftin”, mulți dintre cei care cumpără o mașină, sau doar îi înlocuiesc parbrizul, aleg piese mai ieftine, de o calitate îndoielnică. În niciun caz nu proceda așa, și mai ales, nu alege pe oricine să facă înlocuirea parbrizului. Toate aceste gesturi aparent banale pot avea urmări dintre cele mai grave, deoarece nu doar că parbrizul se va fisura mai repede, dar te poți confrunta cu infiltrații de apă, resimțirea mai acută a diferențelor de temperatură, izolarea fonică nu este cea mai bună, iar în cazul unui posibil impact, urmările pot fi dintre cele mai grave.

Alege un parbriz omologat pentru mașina ta

Înainte de a trece la achiziționarea unui parbriz, verifică întotdeauna dacă acesta este sau nu omologat pentru tipul de mașină pe care îl ai, cum ar fi o Skoda Octavia, preferata multor români, dar și dacă sunt respectate standardele de calitate în domeniu.

Avantajele unui parbriz de calitate

Există și numeroase avantaje de care te poți bucura atunci când mașina ta este dotată cu un parbriz de calitate. Astfel, nu vei mai fi nevoit să folosești mult aerul condiționat, iar mașina nu se va supraîncălzi. Caută mereu ca parbrizul pe care îl folosești să aibă protecție UV ridicată, să fie fabricat dintr-un material rezistent și, de asemenea, să aibă propriul sistem de prindere.

Apelează la profesioniști

Indiferent dacă este vorba despre repararea parbrizului sau înlocuirea totală a acestuia, întotdeauna să apelezi la profesioniști, și reține: cu cât plătești mai puțin, cu atât vei avea parte de un serviciu de slabă calitate, la fel și parbrizul. Și, în condițiile în care acest geam îți poate chiar salva viața în cazul unui accident auto, de ce să recurgi la improvizații ieftine?

O fisură poate apărea pe neașteptate. Este posibil să nu poți repara daunele imediat, fie din lipsă de timp, fie din cauza problemelor financiare. O fisură se poate transforma rapid într-o crăpătură mai mare și poate duce la deteriorarea parbrizului.

Ce faci când descoperi o fisură în parbriz

Oricât de prevăzător ai fi, sunt multe situațiile în care parbrizul poate suferi unele fisuri. Pentru a nu agrava situația, până în momentul în care te prezinți la un service pentru reparații sau înlocuirea parbrizului, poți lua unele măsuri. Astfel, trebuie să plasezi banda de ambalare clară peste fisură. Nu spăla mașina, și nici nu impinge crăpătura în interior sau în exterior. În niciun caz nu se pune lipici sau orice alt fel de adezivi peste fisură.

Nu neglija să te prezinți cu mașina la un atelier specializat, unde vei avea parte de cel mai bun tratament. Specialiștii de aici vor face o evaluare a situației, pentru a se decide dacă este nevoie de repararea parbrizului sau înlocuirea totală a acestuia.

Factori care afectează parbrizul

Chiar dacă, după cum aminteam mai sus, sticla din care este fabricat un parbriz este una de o calitate superioară, care nu se sparge atât de ușor, asta nu înseamnă că avem de a face cu un geam care nu poate fi afectat sau distrus. Există mai mulți factori care ți-l pot afecta, și pe aceștia ți-i prezentăm, pe scurt, în rândurile următoare.

Factori externi

Anumite pietricele care lovesc parbrizul în timp ce conduci, grindina, o piatră sau o minge lovită cu putere sunt doar câțiva dintre factorii externi care îl pot afecta grav.

Ștergătoarele ineficiente

Pentru a avea o mai bună vizibilitate în timpul condusului, în special când afară plouă sau ninge, ștergătoarele sunt esențiale. De aici și recomandarea să folosești piese de cea mai bună calitate. Cu toate acestea, durata de viață a unor ștergătoare nu este una nelimitată, ci dimpotrivă: în timp, acestea își pierd din eficiență. Prin urmare, dacă observi că ștergătoarele tale nu mai fac față, schimbă-le deoarece în caz contrar rezistența sticlei din care este fabricat parbrizul va fi mult redusă, și de aici te poți confrunta cu multe neplăceri.

Soluțiile de curățat parbrizul

Produsele pe care le folosești pentru a-ți curăța eficient parbrizul sunt pline de anumite ingredient chimice care, în timp, nu doar că decolorează sticla, dar pot afecta și stratul de protecție al parbrizului. Și atunci, ce e de făcut? Îndreaptă-ți atenția către acele produse de curățare recomandate de producător, sau și mai bine, folosește metodele naturale. O combinație între oțet și apă este ideală atunci când vrei să ai grijă așa cum trebuie de sticla parbrizului tău, dar care nu afectează nici vinilul sau plasticul.

Nu mai trânti ușile

De regulă, copiii adoră să trântească ușile mașinii, și chiar și tu mai scapi câteodată portiera. Chiar dacă imediat acest gest simplu nu pare să aibă urmări vizibile, cu timpul rezistența sticlei parbrizului va fi mult redusă, ceea ce înseamnă că se va fisura mai ușor. Prin urmare, mai multă atenție nu strică niciodată.

Nu este deloc dificil să ai grijă așa cum trebuie de parbrizul tău. Gândește-te că în acest fel reduci și costurile unor eventuale reparații necesare, dar ai parte și de o mai multă siguranță în mașină.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.