Alegem parfumuri arabesti pentru mirosurile lor placute, unice si pline de rafinament. La crearea acestor parfumuri sunt folosite mosc, iasomie, chihlimbar si oud, iar cultura araba a jucat un rol important in dezvoltarea lor. Drept urmare, esentele orientale sunt parfumuri foarte distincte, iar mostenirea istorica si luxul superior merg mana in mana cu ele.
Alegem parfumuri arabesti pentru mirosurile lor placute, unice si pline de rafinament. La crearea acestor parfumuri sunt folosite mosc, iasomie, chihlimbar si oud, iar cultura araba a jucat un rol important in dezvoltarea lor. Drept urmare, esentele orientale sunt parfumuri foarte distincte, iar mostenirea istorica si luxul superior merg mana in mana cu ele.
In acest articol, vom patrunde in istoria si cultura parfumurilor originale din Dubai, aruncand, totodata, o privire mai atenta asupra unora dintre ingredientele-cheie introduse in grupurile de esente orientale.
Aroma de Oud
Lemnul de agar, vestitul oud, era folosit inca din antichitate de catre locuitorii Orientului Mijlociu. Aroma de oud, folosita, odinioara, prin fumigatie, sau aromaterapie, asa cum o numim in zilele noastre, este unul dintre cele mai scumpe ingrediente folosite in parfumerie. Aceasta este extrasa din arborele de agar, infectat de o ciuperca, prin distilare sau prin topirea rasinei. Mirosul poate varia de la foarte puternic, dar placut, la aspru, lemnos, ori chiar fructat, dulce, cremos, senzual.
In parfumeria arabeasca moderna, oud-ul este folosit nu doar pentru mirosul atractiv, ci ca si fixativ al parfumului, pentru o mai buna persistenta. Folosita ca atare, sub forma uleiului de parfum, aroma oud se regaseste si sub forma de bakhoor (tamaie arabeasca), utilizata pentru parfumarea hainelor, parului si incaperilor, ca de altfel, in aromaterapie, relaxare, meditatie.
Trandafirul de Damasc
Nu doar o floare minunata, ci si o parte importanta din Mukhalat – un amestec de uleiuri esentiale si ingrediente aromate precum oud, chihlimbar, trandafir. Trandafirul Damascena este un trandafir hibrid, originar din Persia. Sirienii au adorat aceasta floare de secole datorita mirosului sau puternic parfumat, iar Europa a adoptat-o dupa epoca coloniala.
Trandafirii de Damasc, cei mai parfumati dintre toti trandafirii de epoca, infloresc doar 30 de zile in fiecare an, iar petalele sunt separate manual. Recoltarea lor este o cursa impotriva soarelui, deoarece uleiurile esentiale din flori se evapora odata cu cresterea temperaturii. Pentru obtinerea unui singur litru de ulei pur, sunt necesare 5 tone de flori.
Lemnul de santal
Esenta pretioasa emana un parfum oriental autentic, cu note lemnoase si condimentate. Folosit din timpuri stravechi in ritualuri si ceremonii religioase, in meditatii sau pentru favorizarea starii zen, uleiul de santal, considerat un ingredient pretios si scump, este extras prin distilare din lemnul arborelui de Santal indian.
Desi exista si alte specii de santal in Hawaii sau Australia, esenta lor difera prin compozitie si organoleptic de cel indian. Ca si descriere olfactiva, lemnul de santal din compozitia fermecatoarelor parfumuri arabesti confera note intens lemnoase, orientale, note fine de ambra si mosc.
Pentru crearea esentelor feminine si barbatesti, lemnul de santal poate fi utilizat ca esenta unica ori combinat cu alte uleiuri esentiale sau absolute.
Sofranul
Sofranul, planta cu vechime, este un condiment cu un parfum aparte si cel mai scump din lume. Iran, Spania, India, Grecia, Azerbaidjan, Maroc si Italia il produc acum, fiind un condiment comun in parfumeria indiana si cea din Orientul Mijlociu. Incepe, acum, sa faca incursiuni in parfumeria occidentala. In antichitate, era folosit ca ingredient in prepararea unor produse de ingrijire corporala, precum cele pentru catifelarea pielii uscate si parfumarea parului.
Are o culoare galben-portocalie, frunze lungi si inguste, fructe mici si albe, si flori violete cu linii purpurii. Odata ce floarea se deschide, ea trebuie recoltata in aceeasi zi, intrucat incepe sa se ofileasca aproape imediat. Fiecare floare contine doar 3 stigmate delicate si este nevoie de peste 50.000 de flori pentru a produce un kilogram de sofran uscat.