Miercuri, 8 martie 2023, Preasfinţitul Părinte Iustin, Episcopul Maramureşului şi Sătmarului, a oficiat Sfânta şi Dumnezeiasca Liturghie a Darurilor înainte Sfinţite în biserica cu hramul „Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel” din Săcălăşeni, Protopopiatul Baia Mare, paroh Pr. Prof. Drd. Adrian Dobreanu.
Sfânta şi Dumnezeiasca Liturghie
Bucuria reîntâlnirii cu Preasfinţitul Părinte Episcop Iustin, după un deceniu de la ultima Sfântă Liturghie oficiată aici, a fost una sinceră pentru credincioşii parohiei, care au umplut la maximum sfântul locaş de închinare, mai ales că sunt păstoriţi, nu de mult timp, de părintele Profesor Adrian Dobreanu, preot tânăr, bine pregătit teologic, venit de sub adumbrirea duhovnicilor nemţeni, a urmat studii universitare la Institutul Andreian din Sibiu.
Soborul a fost alcătuit din Preasfinţitul Părinte Episcop Iustin, Protos. Serafim Bilţ, eclasiarhul Catedralei Episcopale „Sfânta Treime” Baia Mare, Pr. Prof. Drd. Adrian Dobreanu, paroh, Arhid. Vlad Verdeş, inspector eparhial pentru catehizarea tineretului, Arhid. Lucian Burnar, secretar eparhial, şi Ipod. Vasile Pop.
Răspunsurile la Sfânta Liturghie au fost date de Grupul Psaltic „Theologos” al Episcopiei Maramureşului şi Sătmarului, înfiinţat chiar de părintele paroh Adrian Dobreanu şi dirijat acum de Florian Vois. La priceasnă a cântat corul parohiei, dirijat de Profesorul de religie Marian Rad, care este şi cântăreţ bisericesc.
Împreună cu credincioşii a venit să se roage şi primarul comunei Săcălăşeni, Emilian Gheorghe Pop.
De notat un lucru deosebit pe care l-am văzut aici în această după amiază: a fost adus în biserică un obiect cu mare semnificaţie istorică pentru comună, ce vorbeşte despre sentimentul naţional al locuitorilor din această comună, adică steagul Episcopiei Maramureşului şi Sătmarului, care a fost dus la Alba Iulia, cu căruţa, în numele locuitorilor comunei, la centenarul Marii Uniri din 1918, şi pe care au semnat toţi cei 100 de participanţi din Maramureş (număr simbolic, de centenar), care au mers cu căruţele, timp de 10 zile. Steagul Episcopiei cu semnăturile este un document viu de patriotism, singurul steag de Episcopie dus de o delegaţie la Alaba Iulia, prezent la marele eveniment istoric, care se păstrează în biserica din Coruia şi însoţeşte evenimentele religioase ale comunităţilor din comună. Steagul a fost dus de Sorin Pop Ciprian, cântăreţ bisericesc la biserica din satul Coruia, fratele primarului, Călin Ştefan Pop, fiul primarului, şi Claudiu Trif, tot din Coruia. Desigur că, alături de steagul Episcopiei, au fluturat pe traseu şi drapelele naţionale tricolore.
Cuvântul de învăţătură
Un larg cuvânt catehetic a rostit Preasfinţitul Părinte Episcop Iustin în faţa credincioşilor din această parohie, mulţi veniţi la biserică în costume populare, pentru că trebuie să subliniem un amănunt: Sfintele Liturghii Arhiereşti şi, după modelul acestora, şi celelalte Sfinte Liturghii, s-au transformat în parohii în momente de cinstire a costumului naţional, care, până în urmă cu puţin timp, dispăruse ca obicei de a-l purta, în satele din afara Maramureşului Voievodal şi Oaş. Acum a devenit o cinste purtarea costumului naţional, lucru pe care l-am văzut şi la Săcălăşeni, iar credincioşi tot mai mulţi îşi confecţionează costume naţionale, aşa încât costumul popular renaşte pe întreg teritoriul Eparhiei.
Aşadar, cateheza Preasfinţitului Părinte Episcop Iustin a cuprins esenţa învăţăturii creştine ortodoxe despre perioada Postului Mare.
„Am intrat în a doua săptămână a Postului cel Mare şi Sfânt al Învierii Domnului sau Paştilor. Este cel mai extins ca număr de zile şi cel mai auster ca mod de ţinere, pentru că nu este nicio dezlegare. A nu se confunda postul Bisericii noastre cu dieta. Noi nu ţinem post ca să slăbim, deşi se poate întâmpla şi acest lucru dacă ţinem postul cum trebuie, dar nu acesta-i scopul, rostul şi folosul postului. Noi ţinem post ca să hrănim sufletul mai mult cu rugăciune şi să supunem trupul la nevoinţă, să nu-i îndeplinim trupului toate capriciile. Preocuparea noastră în timpul postului este calea mântuirii şi atunci renunţăm la mâncarea de dulce, carne, lapte, ouă, ne hrănim cu mâncare de post. Nu din cumpărate, ci din grădină. Acestea sunt produsele pe care le folosesc călugării. Aşa am postit şi aşa postim şi acuma. Să împreunăm postul cu postirea, să participăm la rânduiala Bisericii”, a îndemnat Preasfinţitul Părinte Episcop credincioşii.
Preasfinţitul Părinte Episcop Iustin a vorbit apoi despre rânduielile bisericeşti din Postul Mare şi despre cele aduse de la Mănăstirea Rohia la Catedrala Episcopală „Sfânta Treime” din Baia Mare şi apoi răspândite în celelalte parohii din Episcopie, în mod deosebit despre Slujba Canonului cel Mare al Sfântului Andrei Criteanul, care se săvârşeşte în primele patru zile ale Postului Mare şi în miercurea din săptămâna a cincea, şi despre Sfânta Liturghie a Darurilor înainte Sfinţite, săvârşită peste sărtămână în Postul Mare. Acestea le-am coborât de la Rohia în cetate. Întâistătătorul Eparhiei, Preasfinţitul Părinte Episcop Iustin, a explicat credincioşilor în ce constau fiecare din aceste slujbe, cu exemple exacte, ce înseamnă ele, de fapt, precum şi despre Sfântul Grigorie Dialogul, episcopul Romei, care a adus Sfânta Liturghie a Darurilor înainte Sfinţite de la Constantinopol în Roma şi a reorganizat-o. Este una dintre cele mai frumoase slujbe ale Ortodoxiei.
În încheiere, părintele paroh a mulţumit Preasfinţitului Părinte Episcop Iustin pentru prezenţă, pentru rugăciunile rostite şi vastul cuvânt de învăţătură, precum soborului şi credincioşilor pentru împreuna rugăciune şi a dăruit pentru Muzeul Episcopiei o icoană cu Sfinţii Apostoli Pentru şi Pavel, hramul bisericii, şi un coş cu flori.