Patru ani de închisoare cu suspendare pentru Ioan Hoban. Terenul de sub Kaufland a adus un prejudiciu de 650.000 de euro municipalității!

liberalul-ioan-hoban-300x224Patru ani de închisoare cu suspendare pentru Ioan Hoban. Terenul de sub Kaufland a adus un prejudiciu de 650.000 de euro municipalității!

Fostul deputat Ioan Hoban a fost condamnat de către Curtea de Apel Cluj la patru ani de închisoare cu suspendare în cazul schimbului de teren din zona Spitalul Județean Baia Mare, pe care se află acum supermarketul Kaufland, potrivit ziarmm.ro.

În urma unui schimb de teren realizat în 2003 între Primăria Baia Mare și omul de afaceri Ioan Hoban (consilier local la acea vreme), acesta a fost cercetat de procurorii DNA, care l-au trimis în judecată pentru comiterea infracțiunii de luare de mită și instigare la abuz în serviciu contra intereselor publice. Terenul obținut de Ioan Hoban, proprietarul hotelului Rivulus a fost, ulterior, vândut firmei care a construit magazinul Kaufland din Baia Mare. În iunie 2012, Hoban  a mai fost condamnat de Tribunalul Maramureș la trei ani de închisoare cu suspendare, în același dosar.

Omul de afaceri, fost parlamentar în mandatul 2004 – 2008, a fost condamnat în 18 iunie 2012 la trei ani de închisoare cu suspendare într-un dosar care se afla pe rolul instanței de circa trei ani, termenul de încercare în cazul său fiind de 5 ani. Trimiterea în judecată a lui Ioan Hoban s-a concretizat în 2009, iar în afara fostului parlamentar au mai fost puși sub acuzare Mircea Streuți, fost consilier superior în cadrul Primăriei Baia Mare și Mihail Bogdan Soare, reprezentant al firmei care a preluat terenul pentru care s-a deschis cercetarea penală. 

Niciunul dintre cei trei inculpați nu a trebuit să plătească daune civile, deoarece Primăria Baia Mare nu s-a constituit parte civilă în cauză. Potrivit procurorilor, prejudiciul adus municipalității trece de 650.000 euro. Procurorii au arătat că omul de afaceri băimărean a condiționat avizarea unui schimb de terenuri în Comisia de urbanism a Consiliului Local, de achiziționarea de către firma Kaufland (prin intermediarul Soare) a unui teren pe care îl avea la periferia orașului, la un preț supraevaluat.

Prin schimbul de terenuri, municipalitatea primea acel teren și dădea, în schimb, un teren subevaluat, situat în zona centrală. Subevaluarea terenului din centrul al municipalității și supraevaluarea terenului de la periferie al lui Hoban a fost făcută de Streuți, printr-un raport de evaluare. În urma supraevaluării terenului lui Hoban și a realizării schimbului, fostul liberal a încasat 490.000 euro în plus față de valoarea reală a terenului, au arătat procurorii DNA.

Amalia Babici Man

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.