Pensii 2021. Cum va fi calculată pensia minimă garantată de statul român, după noile reglementări. Iată ce se va întâmpla cu noua lege!

Pensii 2021. Cum va fi calculată pensia minimă garantată de statul român, după noile reglementări. Iată ce se va întâmpla cu noua lege!

ATP Motors. Campanii de nerefuzat. Noi  îți găsim soluția!

AGASTIA SERV – Descopera ofertele de nerefuzat FORD

Legea pensiilor a cunoscut mai multe modificări în ultimii ani.

Oferta de nerefuzat  la President Hotel & Resort**** din Băile Felix

Oferta de nerefuzat: Hotel Barátság Hajdúszoboszló

Oferte de nerefuzat 2021

De la 1 septembrie 2020, beneficiarii sistemului public de pensii care înregistrează sub 800 de lei venituri, sunt încadrați la „indemnizația socială pentru pensionari”.

Pensii 2021. Reglementarea e făcută potrivit Legii nr. 196/2009, care a suferit apoi trei modificări și completări prin Ordonanțe de Urgență – 82/2017, 114/2018, 135/2020. În această situație tristă se află peste 903.000 de pensionari, la nivel național, potrivit Casei Naționale de Pensii Publice.

În prezent, potrivit articolului 91 din legea 127/2019, cuantumul pensiei minime va fi de 45-75% din valoarea salariului minim brut pe economie aflat în plată la data stabilirii pensiei, care în 2021 este de 2.300 de lei.

Pentru persoanele care au cotizat între 10 și 15 ani la stat, se aplică procentul de 40%, plus 1% pentru fiecare an cuprins între 10 și 14 ani. Astfel, pensia cuantumul pensiei minime este între 920 și 1.012 lei.

În următoarele 12 luni, toate pensiile din România vor fi recalculate, potrivit Ministerului Muncii.

„Anul acesta, planul este următorul: începem procesul de reclaculare a pensiilor. În zilele următoare voi emite un ordin prin care se evaluează toate dosarele de pensie, astfel încât ele să fie pregătite ca pe o nouă lege a pensiilor, bazată pe contributivitate și echitate să putem ajunge, sper eu în maxim un an și jumătate, la o recalculare a tuturor pensiilor din România. Procesul este unul laborios și presupune mai multe etape. Una este etapa legislativă în care trebuie să găsim o formulă care să aducă echitate, contributivitate și, da, să privim și spre pensiile speciale, pentru că nu putem face abstracție de aceste pensii, care să fie aduse la un nivel de echilibru între contributivitate și criteriul favorizant. Procesul legislativ presupune că Guvernul va veni cu un proiect de lege care va fi trimis în Parlament și acolo va fi dezbătut.

În paralel, vorbim de aproximativ 5 milioane de dosare de pensii – 4,9 aflate în plată, 200.000 intră lunar în plată cu noile pensionări. Aceste dosare intră în pregătire cu toate componentele astfel încât în momentul în care agreăm prin lege formula prin care vom merge cu recalcularea pensiilor, ele să poată să fie automat recalculate. Pentru asta avem nevoie de 1.000 de persoane angajate în casele de pensii pe perioadă determinată, ne trebuie echipamente, softuri și întregul proces este evaluat de specialiști din Ministerul Muncii la doi ani. Eu i-am rugat să facă acest lucru într-un an. Intenționăm ca acestte cheltuieli să le asigurăm prin Programul Național de Recuperare și Reziliență pentru că reprezintă o măsură de reformă”, a declarat Raluca Turcan pentru B1 TV.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.