Pensii 2022, cine poate ieşi în acest an la pensie

Persoanele care au lucrat în grupe superioare de muncă, respectiv condiții deosebite sau speciale de muncă, au o serie de beneficii, prin lege.Pensii 2022. Potrivit prevederilor legale în vigoare în România, începând cu data de 17 noiembrie 2019, perioada lucrată în grupa a II-a de muncă până la data de 1 aprilie 2001, respectiv cea lucrată în condiții deosebite de muncă după această dată, conferă următoarele drepturi:

1. Majorarea stagiului de cotizare prin acordarea unui spor la stagiul de cotizare de 3 luni pentru fiecare an întreg lucrat în grupa a II-a de muncă (anterior datei de 1 aprilie 2001), în condițiile în care persoana în cauză a lucrat cel puțin 5 ani în aceste condiții;

2. Majorarea stagiului de cotizare prin acordarea unui spor la stagiul de cotizare de 4 luni pentru fiecare an întreg lucrat în condiții deosebite de muncă (ulterior datei de 1 aprilie 2001), indiferent de stagiul de cotizare realizat în aceste condiții de muncă;

3. Reducerea vârstei standard de pensionare cu 4 luni pentru fiecare an întreg efectiv realizat în fosta grupa a II-a de muncă, respectiv în condiții deosebite de muncă.

Reducerea vârstei standard de pensionare este cuprinsă între 4 luni și 10 ani (tabelul nr. 1 din Legea nr. 263/2010)și operează doar în conditiile realizării stagiului complet de cotizare prevăzut de lege.

Pensii 2022. Vârsta de pensionare în 2022. Cine poate ieși la pensie în acest an
Cei care îndeplinesc condiția stagiului minim de cotizare în sistemul public de pensii, pot obține pensia pentru limită de vârstă la atingerea vârstei standard de pensionare.

După cum se știe, vârsta standard de pensionare este diferită pentru femei și bărbați, iar atingerea ei depinde de data nașterii.

Legea care reglementează toate pensiile este Legea 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice. În teorie, aceasta ar fi trebuit să fie înlocuită de Legea 127/2019 privind sistemul public de pensii, dar trecerea la noua legislație a pensiilor a fost amânată pentru 2023. Vom vedea la anul ce se va mai întâmpla, dacă nu cumva se va amâna din nou aplicarea noii legi.

Așadar, cei care îndeplinesc și condiția stagiului de cotizare de minimum 15 ani (stagiul complet este de 35 de ani), cei care ating în 2022 vârsta standard de pensionare pot cere să iasă la pensie.

Vârsta standard de pensionare pentru bărbați este de 65 de ani. La femei însă diferă vârsta de pensionare. Ea este, de principiu, de 63 de ani, însă va fi atinsă treptat, prin eșalonare, până în 2030.

În 2022, de pildă, femeile se pot pensiona la 61 de ani trecuți în funcție de perioada anului existând diferențe în funcție de luna nașterii.

Ce bărbați se pot pensiona pentru limită de vârstă în 2022

Vârsta de pensionare la bărbați în 2022

Vârsta standard de pensionare împlinită: 65 de ani
Stagiul minim de cotizare realizat: 15 ani
Stagiul complet de cotizare realizat: 35 de ani
După cum se poate observa situația în cazul bărbaților, lucrurile sunt destul de simple astfel că aceștia se pot putea pensiona în 2022 toți cei care împlinesc 65 de ani în acest an și care au îndeplinit condițiile minime de cotizare – cel puțin 15 ani munciți legal.

E important de menționat că există bărbați care pot ieși la pensie mai devreme, respectiv cei care au lucrat în condiții grele (condiții deosebite de muncă și condiții speciale de muncă). Practic, aceștia beneficiază de o reducere a vârstei standard de pensionare, proporțional cu perioada de timp lucrată în condiții grele.

Pensionarea femeilor în 2022

Cu toate că atât bărbații, cât și femeile trebuie să îndeplinească cerințele minime de vârstă cât și de cotizare, vârsta la care pot ieși la pensie diferă. Întâi de toate, așa cum ziceam, vârsta standard de pensionare pentru femei, stabilită de legea pensiilor, este de 63 de ani.

Apoi, această limită nu a fost încă atinsă, ca-n cazul bărbaților, ci crește în fiecare an, până o va atinge în 2030. Diferit este și stagiului complet de cotizare, care, deși este tot de 35 de ani, în mod normal, el va fi atins prin eșalonare în următorii ani.

În perioada în perioada de la începutul anului, ianuarie – martie 2022, au putu să iasă la pensie femeile care au împlinit vârsta standard de 61 de ani și nouă luni, cu stagiul minim de cotizare realizat de 15 ani sau stagiul complet de cotizare realizat de 31 de ani și nouă luni.

În perioada în perioada mai-iulie 2022 au putu să iasă la pensie femeile care au împlinit vârsta standard de pensionare de 61 de ani și zece luni, cu stagiul minim de cotizare realizat de 15 ani sau stagiul complet de cotizare realizat de 31 de ani și zece luni.

În această toamnă în perioada septembrie – noiembrie 2022 vor putea ieși la pensie femeile cu vârsta standard de pensionare împlinită de 61 de ani și 11 luni, stagiul minim de cotizare realizat 15 ani sau stagiul complet de cotizare realizat de 31 de ani și 11 luni

Începând de anul viitor se va trece la vârsta standard de pensionare pentru femei de 62 de ani.

În mod similar bărbaților, și femeile pot beneficia de o reducere a vârstei standard de pensionare proporțională cu perioada de timp lucrată în condiții grele.

În plus, femeile au și opțiunea să aleagă să lucreze până la 65 de ani. Cele care optează să lucreze până la 65 de ani, chiar dacă se puteau pensiona, nu se mai pot răzgândi ulterior.sursa

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.