Pensii 2023. Noua lege a pensiilor vine cu o nouă formulă de calcul. Vezi când vor fi majorate pensiile românilor

Legea obligă Guvernul să indexeze la fiecare început de an pensiile cu rata inflaţiei. Noua lege a pensiilor vine însă cu o nouă formulă de calcul. Când vor fi majorate pensiile românilor. Șeful Casei de Pensii a făcut anunțul mult așteptat de seniorii României

După apariția informațiilor referitoare la o posibilă majorare a pensiilor cu 20%, surse guvernamentale spun că varianta luată în calcul pentru creșterea acestora este mai mică decât cea anterior vehiculată. Conform acestor surse, Guvernul ar lua în considerare o majorare de 16,4%.

O creștere a pensiilor reprezintă un subiect de interes major în societate, având un impact semnificativ asupra vieții milioanelor de pensionari din țară. Cu toate acestea, este important de menționat că anunțul privind majorarea pensiilor cu 16,4% este încă în stadiul de discuție și că cifra finală poate fi supusă unor ajustări în funcție de deciziile guvernanților. Astfel, este posibil ca suma să fie modificată în funcție de analizele economice și de bugetul disponibil.

Anunţul făcut de Simona Bucura-Oprescu, noul ministrul al Muncii, veşti proaste pentru 5 milioane de români: „Nu se majorează nicio pensie din toamnă!
Reprezentanții guvernamentali spun că orice decizie privind majorarea pensiilor va fi luată în mod responsabil și că obiectivul principal este de a asigura stabilitatea economică și de a oferi sprijinul necesar pentru a asigura o viață decentă pensionarilor.

SCENARII PENTRU CREȘTEREA PENSIILOR DE ANUL VIITOR

indexarea pensiilor cu rata inflației

rata inflației pe anul 2022 – 16,6%

punctul de pensie – 1.785 de lei, majorare cu 2.081 de lei în anul 2024

pensia minimă – 1.125 de lei, majorare cu 16% – 180 de lei majorare – 1.305 de lei

pensie 1.550 de lei – majorare cu 16% – 248 de lei majorare – 1.798 de lei

pensie 3.000 de lei, majorare cu 16% – 480 de lei majorare – 3.840 de lei

CE PREVEDE NOUA LEGE A PENSIILOR

termen limită – septembrie 2023
intrare în vigoare – ianuarie 2024
– o nouă formulă de calcul
-recalcularea dosarelor de pensie
-creșterea punctului de pensie
-pensiile bazate pe principiul contributivității
-eliminarea inechităților din sistem
-creșterea vârstei de pensionare

Daniel Baciu, președintele Casei Naționale de Pensii Publice, a explicat care sunt românii ale căror venituri vor crește începând din această toamnă.

„Actuala legislație a pensiilor, Legea 263/2010 care este în vigoare de la 1 ianuarie 2011, cât și legile anterioare, Legea 19/2000 care a intrat în vigoare la 1 aprilie 2001, au acumulat anumite inechități de-a lungul timpului. Aceasta și pentru că Legea 263 a fost modificată de foarte multe ori, iar modificările au produs efecte în viitor, neavând retroactivitate. Astfel beneficiile care s-au introdus de-a lungul timpului au fost în favoarea unor categorii de pensionari și în defavoarea celorlalte categorii de pensionari care au ieșit la pensie înainte de adoptarea reglementărilor”, a explicat Daniel Baciu.

Acesta a vorbit despre introducerea în noua lege a pensiilor a unor principii noi de calcul.

„Noua legislație ar trebui să elimine în pricipal aceste inechități și pot să vă spun niște principii care sperăm a fi luate în calcul în noua lege a pensiilor: în primul rând mă refer la introducerea unei noi formule de calcul atât pentru pensiile noi care intră în plată, cât și pentru pensiile aflate în plată. În primul rând această formulă de plată trebuie să elimine indicele de corecție care a avut o menire când a fost înființat, a fost foarte clar definit și a funcționat până în momentul când contribuțiile s-au mutat de la angajator la angajat”, a mai spus Daniel Baciu.

Mai mult decât atât, noua formulă ar trebui să elimine inechitățile din sistem.

„Acolo trebuia ponderată formula indicelui de corecție cu această schimbare, dar acest lucru nu a avut loc. În momentul de față coeficientul de corecție este de 1,41 și a beneficiat o anumită parte de pensionari, ceilalți beneficiind de un indice de corecție diferit. Și aici s-au creat aceste inechități. Acum vorbim despre introducerea unor noi reguli de indexare a pensiilor”, a conchis Daniel Baciu la România TV.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.