PERICOLUL din cutia de LAPTE

Consiliul pentru Agricultură şi Pescuit din cadrul Consiliului European va dezbate săptămâna viitoare pe tema oportunităţii etichetării suplimentare a produselor lactate, aşa cum a făcut şi România printr-o lege publicată anul trecut în Monitorul Oficial, dar care nu a primit girul Comisiei. Belgia şi-a făcut deja calculele şi solicită studii de impact pentru că are pierderi. Procesatorii români se pregătesc de cheltuieli suplimentare de milioane de euro şi scăderi ale exporturilor.

La mai puţin de un an de când primul stat european, respectiv Franţa, a obţinut acordul Comisiei Europene şi a introdus obligativitatea ca producătorii să pună pe eticheta produselor lactate ţara de origine a respectivelor alimente sau a principalelor ingrediente, au apărut şi primele studii de impact ale acestei măsuri. Belgia, spre exemplu, va prezenta în cadrul unei întâlniri a Consiliului pentru Agricultură şi Pescuit din cadrul Consiliului UE, ce va avea loc pe 17 şi 18 iulie, o analiză asupra efectelor acestor măsuri pentru a-şi motiva astfel cererea unor studii de impact mai serioase. „După cum Belgia şi alte state membre au anticipat, aceste măsuri luate la niovel naţional au impact asupra întregii pieţe comune. (…) Solicităm Comisiei să vină cu o evaluare a impactului după un an (şi nu doi, aşa cum decisese UE iniţial – n.red) şi invităm celelalte state să strângă din timp informaţii corecte referitoare le evoluţia comerţului cu produse lactate”, se arată în nota pe care Belgia o va prezenta în faţa Consiliului.

Menţionăm că Belgia nu este printre statele care a introdus pe etichete ţara de origine a produselor lactate, aşa cum sunt Franţa, Lituania, Portugalia şi Italia, care au obţinut girul Comisiei, sau România, Grecia, Finlanda, Spania care poartă negocieri pe această temă.

Care sunt efectele

Potrivit Belgiei, care nu este unul dintre marii producători de lactate ai UE, impactul noului sistem de etichetare din alte state precum Franţa, al doilea cel mai mare producător european după Germania, s-a observat încă de anul trecut, când măsura era doar la nivel de intenţie. Iar efectul a fost unul negativ din punct de vedere al exporturilor către Franţa. În schimb, fluxurile către Germania sau Olanda, ţări care nu îşi trec originea pe etichetă, au rămas constante. „Primele reacţii (ale etichetării-n.red) au apărut cu aproximativ un an în urmă, când măsurile la nivel naţional au fost anunţate. Or, cum multe contracte din retail sunt cu date fixe, multe dintre ele au fost abandonate sau nu au mai fost prelungite. Mulţi retaileri internaţionali, cu putere mare de negociere, au început să facă presiuni asupra furnizorilor pentru ca aceştia să se adapteze noilor reguli. În special, producătorii de lapte proaspăt au resimţit un impact imediat. Atât datele producătorilor, cât şi cele ale Băncii Naţionale a Belgiei indică o scădere a exporturilor, cu 17% la început”, se arată în nota Belgiei.

Ce se poate întâmpla în România 

În România, industria lactatelor se pregăteşte deja de pierderi serioase generate, pe de o parte, de costurile aferente tipăririi unor noi etichete, reciclarea celor vechi, neutralizarea produselor nevândute cu etichete vechi dar şi scăderea exporturilor. Aceasta în contextul în care, din proiectul de act normativ prin care se doreşte modificarea legii nr. 88/2016 privind stabilirea unor măsuri suplimentare obligatorii pentru etichetarea laptelui proaspăt pentru consum și a produselor lactate, s-a eliminat articolul potrivit căruia legea „intră în vigoare în 90 de zile de la comunicarea deciziei Comisiei Europene”. Altfel spus, dacă va trece de Parlament în forma actuală şi va fi promulgată, legea îşi va produce efectele imediat”. Etichetarea originii este susţinută de ţările puternice precum Franţa, Germania sau Italia. Pentru noi va fi sinucidere. În urma scandalurilor cu carnea de cal sau aflatoxină, consumatorii din străinătate nu vor dori să cumpere produse cu originea în România”, a explicat pentru ECONOMICA.NET Dorin Cojocaru, preşedintele APRIL, asociaţia care reprezintă interesele procesatorilor de lactate din România.

Sursa: economica.net

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.