Personalitate maramureşeană de nivel internaţional – dr. Nicolae IUGA

nicolae-iugaPersonalitate maramureşeană de nivel internaţional – dr. Nicolae IUGA      

Nicolae Iuga s‑a născut pe 12 iunie 1953 în Săliştea de Sus, jud. Maramureş. A absolvit Facultatea de Filosofie a Universităţii din Bucureşti în anul 1978. A fost profesor la Colegiul Naţional „Dragoş Vodă” din Sighetu Marmaţiei, ulterior lector la Universitatea „Babeş Bolyai” din Cluj‑Napoca. A susţinut doctoratul în Filosofie la Universitatea „Babeş Bolyai” din Cluj‑Napoca cu o teză referitoare la Etica creştină, sub îndrumarea profesorului Andrei Marga. Începând cu anul 2003, este conferenţiar şi, respectiv profesor universitar la Departamentul de Ştiinţe Socio‑Umane al Universităţii de Vest „Vasile Goldiş” din Arad.

În domeniul filosofiei, Nicolae Iuga este printre primii autori care publică studii asupra ideii de Etică globală (Projekt Weltethos), aparţinând teologului german Hans Küng. A avut o activitate publicistică constantă în revistele culturale din România, fiind cotat de către Andrei Marga ca unul dintre cei mai importanţi eseişti contemporani. Nicolae Iuga a consacrat în premieră, în literatura de specialitate din România, o prezentare monografică a ideii de cauzalitate emergentă, aşa cum aceasta se manifestă în istorie. De asemenea a realizat, tot în premieră, în tratare unitară o Istorie a principalelor idei etice şi pedagogice.

Nicolae Iuga este autor unic al unui număr de 15 cărţi. Despre cărţile sale au apărut zeci de recenzii favorabile în presa de specialitate din ţară şi din străinătate.

În WorldCat Identities, Nicolae Iuga este inclus cu 13 lucrări în 18 publicaţii, în două limbi, răspândite în 29 de biblioteci din SUA, Canada, Europa Occidentală şi Australia (http://www.worldcat.org/identities/lccn‑no2007‑134728).

 

 

 GDL  

Loading...

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.