Peste 2.000 de persoane au participat, sâmbătă, la parada militară dedicată Zilei Naţionale a României care s-a desfăşurat în centrul municipiului Baia Mare. 

Peste 2.000 de persoane au participat, sâmbătă, la parada militară dedicată Zilei Naţionale a României care s-a desfăşurat în centrul municipiului Baia Mare.

Primarul municipiului Baia Mare, Cătălin Cherecheş, care a avut alături de el pe scenă câteva zeci de copii, a spus că viitorul ţării va fi construit de aceştia.

‘Acum, când celebrăm Centenarul României, ne gândim că prea puţine lucruri din Imnul nostru naţional se întâmplă. Prea puţine lucruri din ceea ce, de 100 de ani, se vorbeşte pe scene în faţa românilor se întâmplă cu adevărat. De obicei, cei care sunt în faţa românilor vorbesc despre cum ar trebui să facă românii, despre cum ar trebui să muncească românii, despre cum ar trebui să acţioneze românii, şi nu despre cum ar trebui să facă ei, ca indivizi. Ca gest simbolic, pentru că suntem la 100 de ani de România, aici, în Baia Mare, am decis să fac un lucru: să pun în faţa politicienilor tinerii noştri, pentru a-i lăsa pe cei care au sufletul şi mintea curate să ducă ţara asta mai departe. Pentru că ei cu adevărat vor să facă din toată inima ceea ce n-au vrut sau n-au putut alţii. Pentru aceşti copii, pentru părinţii şi bunicii lor, haideţi să le dăm această ţară în mână pentru a o duce mai departe! La mulţi ani, România! La mulţi ani, români! La mulţi ani, băimăreni!’, a spus Cătălin Cherecheş.

În alocuţiunea rostită, preşedintele Consiliului Judeţean Maramureş, Gabriel Zetea, a subliniat implicarea în actul Unirii din 1918 a unor maramureşeni care au făcut istorie.

‘Dacă România împlineşte 100 de ani, Maramureşul împlineşte 50 de ani în acest an. 50 de ani de la reorganizarea administrativă din anul 1968, 50 de ani de când cele patru ţări ale Maramureşului (zone etnografice – n.red.) s-au unit pentru a da României cel mai frumos judeţ. Şi mă bucur enorm că de aici, din Maramureş, au plecat acum 100 de ani mari personalităţi, Gheorghe Pop de Băseşti, preşedintele Marii Adunări Naţionale de la Alba Iulia, Vasile Lucaciu, Ilie Lazăr, Alexiu Berinde, Ioan Mihaly de Apşa, aceştia au fost mari maramureşeni, care şi-au uitat siguranţa propriei lor persoane, acum 100 de ani şi au luptat împreună pentru un vis. Visul de unitate. Şi cum putem noi să celebrăm această moştenire, astăzi? Noi, această generaţie, trebuie să trăim în România în pace. Trebuie să trăim într-o Românie frumoasă, pentru o Românie puternică, pentru o Românie unită’ a spus Gabriel Zetea.

Totodată, preşedintele Consiliului Judeţean Maramureş a arătat că marile proiecte de ţară se pot obţine doar printr-o unitate deplină.

‘Trăim cu toţii un moment extraordinar, avem cu toţii o şansă unică, aşa cum România nu a avut în ultima perioadă, pentru că putem să vorbim liberi despre unitate. Şi dacă ne uităm în istorie, o să învăţăm de acolo că România şi românii au fost puternici atunci când au fost uniţi. Fie că vorbim despre Unirea Principatelor de la 1859, fie că vorbim despre Marea Unire, Unirea Transilvaniei cu România din 1918, fie că vorbim despre marile proiecte de ţară ale României postdecembriste, de după 1989, şi vorbesc aici despre aderarea României la Uniunea Europeană, integrarea în Uniunea Europeană sau integrarea în NATO, toate aceste lucruri au fost realizate pentru că am fost uniţi. Şi astăzi putem să avem noi proiecte de ţară, la fel de ambiţioase – adoptarea monedei euro, intrarea în Spaţiul Schengen. Pot să fie proiecte pe care dacă ni le propunem, dacă vom fi uniţi şi dacă vom munci împreună, le vom şi obţine. Dar vorbim, astăzi, în România despre unitate prea puţin. Poate vorbim prea mult despre dezbinare, poate vorbim prea mult despre ură, poate vorbim prea mult despre violenţă şi nu cred că aceasta e moştenirea celor care s-au sacrificat acum 100 de ani’, a declarat Gabriel Zetea.

Înaintea începerii paradei militare, ministrul sănătăţii, Sorina Pintea, a citit mesajul de Ziua României din partea premierului Viorica Dăncilă iar prefectul judeţului Maramureş, Vasile Moldovan, a transmis mesajul ministrului afacerilor interne, Carmen Dan.

Pe toată durata ceremoniei, primarul Cătălin Cherecheş a stat la o distanţă apreciabilă de alte oficialităţi, fiind înconjurat de locuitori ai oraşului şi numeroşi tineri. La festivitate au mai participat parlamentari şi reprezentanţi ai mai multor partide politice, din judeţul Maramureş.

La parada militară defilat militarii batalionului de artilerie al MApN din municipiul Baia Mare, jandarmerie, poliţie, pompierii militari şi SMURD, poliţia de frontieră, SRI, Ambulanţa Maramureş şi Poliţia Locală, unităţi care au prezentat publicului şi tehnica din dotare.

De asemenea, în cursul zilei de sâmbătă, preoţi ai Episcopiei Greco-Catolice Maramureş au oficiat la biserica din comuna Şişeşti, locul unde o perioadă lungă de timp a slujit preotul-doctor Vasile Lucaciu, unul dintre reprezentanţii Transilvaniei în Parlamentul de la Budapesta şi unul dintre participanţii la actul Marii Uniri din 1918.

Tot sâmbătă, oficialităţile locale din municipiile Baia Mare şi Sighetu Marmaţiei, dar şi din alte oraşe şi comune din judeţul Maramureş au depus coroane de flori la monumentele închinate eroilor din Primul şi al Doilea Război Mondial.

În cursul serii, în municipiul Baia Mare va avea loc un concert de muzică populară şi cântece patriotice susţinut de ansambluri şi formaţii de muzică populară.

Publicată de Cătălin Cherecheș pe Sâmbătă, 1 Decembrie 2018

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.