Peste 2,6 milioane pachete cu ţigări, descoperite la frontierele României în prima jumătate a anului 2023

Poliţia de Frontieră se află în prima linie în ceea ce înseamnă eforturile depuse pentru contracararea contrabandei cu ţigări, obiectiv ce constituie o prioritate permanentă pentru instituţia noastră. Traficul ilegal cu ţigări se menţine la un nivel ridicat la frontierele României, traficanţii mizând pe „profitul” impresionant pe care îl pot obţine din comercializarea „la negru” atât pe pieţele de desfacere din ţara noastră, cât şi din Occident.

În primul semestru din anul 2023, poliţiştii de frontieră – independent sau în colaborare cu inspectorii vamali ori reprezentanţi ai altor instituţii abilitate – au reţinut în vederea confiscării 2.621.518 pachete ţigări, în valoare de 46.894.520 lei.

În comparație cu perioada similară a anului 2022, se constată o creştere de aproximativ 1,7 ori a numărului pachetelor de țigări reținute.

De asemenea, în perioada de referinţă au mai fost descoperite aproximativ 5.564 kg. tutun şi 9.698 kg. tutun narghilea. Totodată, poliţiştii de frontieră au descoperit şi reţinut 1.750.000 timbre de acciză pentru ţigarete.

Pentru tragerea la răspundere a celor care au fost implicaţi în fapte ilegale, poliţiştii de frontieră au înregistrat 236 de infracţiuni pentru contrabandă şi fraudă vamală.

Din cazuistica înregistrată, s-a constatat faptul că traficanţii proveneau, preponderent, din Bulgaria, India, Turcia, Moldova, Muntenegru, Serbia, Ungaria, Ucraina și România etc.

În perioada analizată, au fost depistate transporturi semnificative de ţigări la frontiera cu Bulgaria. Ţigaretele au fost descoperite în general prin punctele de trecere a frontierei (Giurgiu şi Calafat), fiind traficate prin metoda „capac” sau ascunse în spații special amenajate în compartimentele de transport marfă ale autovehiculelor.

Principalul mod de operare identificat la frontierele cu Ucraina și Republica Moldova rămâne introducerea țigărilor peste „frontiera verde”, în colete, transportate de cărăuși până la locurile de depozitare sau până la mijloacele de transport. Pentru transport sunt folosite autoturisme sau microbuze înmatriculate în alte state, cu plăcuțe de înmatriculare false sau chiar fără plăcuțe de înmatriculare. Sunt exploatate, de asemenea, capabilitățile autovehiculelor de teren, care pot circula pe rute ocolitoare, drumuri forestiere sau neamenajate, încercându-se astfel ocolirea zonelor de patrulare ale Poliției de Frontieră. Un alt mod de operare este reprezentat de folosirea dronelor, mod de operare ce permite transportul transfrontalier pe distanțe lungi și într-un timp relativ scurt.

La nivelul punctelor de trecere a frontierei de pe aceste segmente de frontieră (Ucraina și Republica Moldova) se menține tendința introducerii țigaretelor ascunse în diferite spaţii din mijloacele de transport, în părțile componente ale mijloacelor de transport, pe corpul sau în bagajele personale ale pasagerilor.

Menținerea pieței negre la un nivel situat sub media din Uniunea Europeană prin combaterea contrabandei cu ţigări şi a evaziunii fiscale, precum şi prin anihilarea reţelelor de traficanţi de ţigări se poate realiza doar dacă vom continua, și pe viitor, să colaborăm cu autoritățile abilitate pe plan intern, extern, precum și cu companiile private de profil.

Dintre cazurile semnificative înregistrate de la începutul anului până în prezent, le reamintim pe următoarele:

Ţigări de contrabandă în valoare de aproximativ 2,3 milioane de euro, descoperite la PTF Giurgiu. Șoferul automarfarului a fost reținut pentru 24 de ore
La data de 10.06.2023, în jurul orei 23.00, în Punctul de Trecere a Frontierei Giurgiu, s-a prezentat pentru a intra în țară, la volanul unui ansamblu rutier format din cap tractor și semiremorcă, un cetățean bulgar, în vârstă de 53 de ani. Şoferul transporta, conform documentelor prezentate, recipiente din sticlă, din Bulgaria în Cehia.
În baza analizei de risc, polițiștii de frontieră au efectuat un control amănunțit asupra încărcăturii acestuia. Astfel, în compartimentul pentru marfă, au fost descoperite ascunse, prin metoda capac, 900 de baxuri ce conţineau 9.000.000 de țigarete de contrabandă.
Țigările, în valoare totală de aproximativ 2,3 milioane de euro (11.250.000 de lei) au fost indisponibilizate, iar în continuare polițiștii de frontieră efectuează cercetări în cadrul dosarului penal, sub coordonarea Parchetului de pe lângă Judecătoria Giurgiu.
Totodată, faţă de persoana în cauză a fost dispusă măsura reţinerii pentru 24 de ore, urmând să fie prezentată în faţa instanţei cu propunere de arestare preventivă.

Autocamion încărcat cu ţigări de contrabandă în valoare de peste 3 milioane de lei, descoperit în P.T.F. Bechet
La data de 08.05.2023, în jurul orei 05.41, în Punctul de Trecere a Frontierei Bechet, s-a prezentat pentru a intra în țară, la volanul unui autocamion, un cetățean bulgar, în vârstă de 56 de ani. Şoferul transporta, conform documentelor prezentate, piese de mobilier și mănuși de plastic din Bulgaria în Germania, Olanda și Belgia.
În baza analizei de risc, poliţiştii de frontieră au efectuat un control amănunțit asupra mijlocului de transport. Astfel, în compartimentul pentru marfă, au fost descoperite ascunse, printre marfa transportată, 336 de baxuri ce conţineau 3.360.000 de țigarete (168.000 de pachete).
Țigările, în valoare totală de aproximativ 3.360.000 de lei, au fost indisponibilizate, iar în continuare polițiștii de frontieră efectuează cercetări în cadrul dosarului penal, sub coordonarea Parchetului de pe lângă Judecătoria Craiova.
Totodată, faţă de persoana în cauză a fost dispusă măsura reţinerii pentru 24 de ore, urmând să fie prezentată în faţa instanţei cu propunere de arestare preventivă.

Peste jumătate de tonă de tutun pentru narghilea nedeclarat, confiscată pe Aeroportul Henri Coandă
În data de 31 martie a.c., o echipă comună formată din polițisti de frontieră din cadrul Aeroportului Internaţional Henri Coandă şi inspectori vamali din cadrul Biroului Vamal de Frontieră Otopeni Călători a descoperit, în urma unui control efectuat în baza analizei de risc, un transport de tutun pentru narghilea expediat pe ruta Turcia-Irak-România, pentru o societate comercială cu sediul în Bucureşti.
În urma cântăririi transportului format din 84 de colete, a rezultat cantitatea totală de 504 kg tutun pentru narghilea, care figura în declaraţia vamală depusă de un cetăţean român care a venit să ridice bunurile, ca fiind „odorizante auto”.
Prejudiciul estimat prin neplata taxelor vamale, accize şi TVA este de aproximativ 362.090.
În cauză se efectuează cercetări sub coordonarea unui procuror de la Parchetului de pe lângă Judecătoria Buftea, sub aspectul săvârșirii infracțiunii de folosirea de acte nereale, faptă prevăzută și pedepsită de art. 272, din Legea 86/2006 privind Codul Vamal al României.

Maramureșean reținut pentru 24 de ore. Transporta țigări ascunse în locașuri special amenajate într-un autoturism
În data de 24 martie a.c., polițiștii de frontieră din cadrul Serviciului Teritorial al Poliției de Frontieră Maramureș, în cooperare cu lucrători ai Poliției Orașului Baia Sprie au desfășurat o acțiune pe linia contrabandei cu țigări, în zona de competență.
Astfel, la ora 10.30, la intrarea în orașul Baia Sprie, au oprit în trafic un autoturism, înmatriculat în România, la volanul căruia se afla un cetățean roman, în vârstă de 46 de ani, domiciliat pe raza județului Maramureș.
S-a procedat la efectuarea unui control amănunțit, ocazie cu care au fost descoperite mai multe pachete cu țigări, ascunse în locașuri special amenajate, fapt pentru care persoana și autoturismul au fost conduse la sediul STPF Maramureș.
În urma inventarierii a rezultat cantitatea de 1.518 pachete de țigări, de proveniență Duty-Free, în valoare de 17.760 lei. Întreaga cantitate de țigarete împreună cu autoturismul în valoare de 10.000 lei au fost indisponibilizate până la finalul cercetărilor.
În cauză, sub coordonarea Parchetului de pe lângă Judecătoria Sighetu Marmației, se efectuează cercetări sub aspectul săvârşirii infracţiunii de contrabandă, iar pe numele maramureșeanului s-a emis o ordonanță de reținere pentru o perioadă de 24 de ore.

Aproximativ 15.000 pachete cu țigări decoperite într-o autoutilitară condusă de un cetățean polonez
În cursul nopții de 20 martie a.c., polițiștii de frontieră din cadrul Compartimentului Sprijin Operativ al STPF Satu Mare au desfășurat o acţiune pe linia combaterii contrabandei cu ţigări, în zona de responsabilitate.
Astfel, în jurul orei 01.00, colegii noștri au oprit în trafic, pentru control, pe un bulevard din municipiul Satu Mare, o autoutilitară marca Mercedes Sprinter, înmatriculată în Polonia.
La volanul mașinii se afla un cetățean polonez, în vârstă de 46 de ani. Polițiștii de frontieră i-au solicitat șoferului să deschidă compartimentul de marfă al autoutilitarei. Aparent, acesta era încărcat cu saci cu pilote, însă în spatele lor se puteau observa mai multe cutii din carton. Mașina a fost condusă la sediul STPF Satu Mare, iar în urma controlului amănunțit au fost descoperite, în cutiile din carton, 14.730 pachete cu țigări marca Marlboro, fără marcaje fiscale, în valoare de 172.341 lei. Conform declarațiilor șoferului, marfa urma să fie comercializată pe teritoriul țării noastre.
În continuare, polițiștii de frontieră sătmăreni fac cercetări sub aspectul săvârșirii infracțiunii de deținere de către orice persoană în afara antrepozitului fiscal sau comercializarea pe teritoriul României a produselor accizabile supuse marcării, fără a fi marcate sau marcate necorespunzător ori cu marcaje false, peste limita a 10.000 țigarete, precum și pentru depistarea tuturor persoanelor implicate în activitatea infracțională și tragerea la răspundere a acestora.
Șoferul a fost reținut pentru 24 de ore, urmând a fi prezentat judecătorului de drepturi și libertăți din cadrul Judecătoriei Satu Mare, cu propunere de arestare preventivă pentru 30 de zile.

Aproximativ o tonă de tutun neprelucrat, descoperită de polițiștii de frontieră giurgiuveni
În data de 10.01.2023, în jurul orei 06.00, la PTF Giurgiu-Rutier, s-a prezentat pe sensul de intrare în ţară, un cetățean bulgar, în vârstă de 57 de ani, care conducea un microbuz, înmatriculat în Bulgaria.
La control, poliţiştii de frontieră au descoperit, ascunse în compartimentul marfă al microbuzului, mai multe cutii încărcate cu tutun neprelucrat, în cantitate totala de 890 kilograme.
Persoana în cauză nu deţinea documente de provenienţă pentru produsele sus-menţionate, întreaga cantitate de tutun, fiind reţinută în vederea continuării cercetărilor la S.T.P.F. Giurgiu.
În prezent, față de cetățeanul bulgar, se efectuează cercetări pentru săvârșirea infracțiunii de producerea de produse accizabile care intră sub incidența regimului de antrepozitare prevăzut în prezentul titlu în afara unui antrepozit fiscal autorizat de către autoritatea competentă, faptă prevăzută și pedepsită de art.452, alin.1, lt.a, din Legea nr.227/2015 și infracțiunii de fals material în înscrisuri sub semnătură privată, faptă prevăzută și pedepsită de art.322 Cod penal și uz de fals, art.323 Cod penal, urmând ca la finalizarea acestora să fie propuse soluții legale prin unitatea de parchet.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.