Plățile întârziate, o problemă pentru mediul IMM din România. Cum își deblochează antreprenorii lichiditățile?

Plățile întârziate, o problemă pentru mediul IMM din România. Cum își deblochează antreprenorii lichiditățile?

Plățile întârziate, o problemă pentru mediul IMM din România. Potrivit studiului „Raportul European al Plăților”, realizat de Intrum, în perioada 31 ianuarie – 5 aprilie 2019, simultan în 29 de țări din Europa, timpul mediu al plății facturilor în sectorul B2B este de 41 de zile, peste media europeană de 40.

Același studiu mai arată:

  • Față de anii trecuți, au crescut și solicitările de acceptare a unor termene de plată mai mari, cu 10%, în special în rândul multinaționalelor și Societăților de dimensiuni medii.
  • 78% dintre companiile românești văd plățile întârziate ca o reală problemă în dezvoltarea afacerii, angajarea de nou personal și venitul organizației. La nivel european, procentul este mai mic, arată studiul – doar 50% dintre companiile invervietate își pun problema plăților întârziate.
  • 63% dintre companii afirmă ca reducerea lichidităţilor este cea mai gravă consecinţă a plăţilor întârziate, alături de reducerea veniturilor.

„Plățile întârziate sunt un aspect important al oricărei afaceri. A previziona fluxul de numerar este o activitate cheie și reprezintă fundația unei creșteri sănătoase. Plăţile întârziate pot afecta din plin activitatea unui IMM, având drept consecințe: reducerea cash-flow-ului, stoparea angajărilor, cheltuieli suplimentare cu dobânzile. Plus altele, care nu sunt întotdeauna conştientizate atunci când o plată este întârziată chiar şi cu 15-30 de zile după scadență”, explică specialiștii financiari ai IFN Împrumut S.A.

Cum își deblochează antreprenorii lichiditățile?

Potrivit aceluiași studiu, cea mai frecventă metodă de asigurare împotriva plăților întârziate, în sectorul B2B, este plata în avans. 58% dintre companiile românești au apelat la această variantă, în condițiile în care media europeană este de 32%.

Astfel, termenele de plată cerute de către companii, în medie de 54 de zile, în cazul marilor companii, şi 45 de zile în cazul IMM-urilor, sunt contracarate de alternative precum:

  • discounturi pentru plăţi mai rapide.
  • taxe suplimentare.
  • plata eşalonată.
  • linii de credit, scontări facturi.

Specialiștii <a href=”https://credit.ro/ ” title=”Credite Persoane Juridice”>credit.ro</a> confirmă studiul cu situația reală, din piață: „Prin aceste metode alternative, antreprenorii încearcă să îşi ia măsuri de siguranţă, astfel încât buna funcționare a afacerii lor să nu fie afectată. Din datele noastre, observăm că, în 2019, numărul facturilor din sectorul B2B achitate cu întârziere a scăzut considerabil”.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.