Podul peste Tisa sau strategia de dezvoltare a Maramureşului

maramures     Prin declaraţia mea de astăzi, vreau sa salut decizia Guvernului de a susţine demararea unui nou proiect de infrastructura din judeţul Maramureş, si anume, construirea unui nou pod peste râul Tisa la Sighetu Marmației, la frontiera cu Ucraina.

     Planul admistraţiei locale maramureşene de dezvoltare a infrastructurii cuprinde o serie de proiecte care trebuie duse la capăt cat mai curând, iar aici mă refer la podul peste Tisa, drumul rapid Vaja, dar și la tunelul pe sub Gutâi si centurile municipiilor Baia Mare și Sighetu Marmației.

     In ceea ce priveşte podul peste Tisa, este vorba despre investiții transfrontaliere suportate din granturi europene, cofinanțare internă și un procent de 5% din partea Ucrainei. Costurile unui astfel de proiect ajung la 11 milioane de euro bani proveniţi din fonduri europene nerambursabile. Podul ar urma să permită accesul la coridorul european ce traversează Ucraina, Lisabona – Moscova. Varianta finală de construcție a podului nu se cunoaşte încă, dar cu siguranţă este vorba  despre un pod cu două benzi de circulație și patru benzi laterale. În apropierea construcției va funcționa punctul de trecere a frontierei și vama.

      Consider ca aceasta legătură rutieră este in beneficiul ambelor tari, România şi Ucraina, deoarece va facilita relaţiile economice, schimburile comerciale şi accesul rapid la ceea ce are de oferit fiecare dintre ţări, atât din punct de vedere economic, cât şi turistic.

      Astfel, în ultima perioadă, autorităţile judeţene au avut întâlniri decisive la trei ministere ale Guvernului Ponta: cu Ministrul de Finanţe, Daniel Chiţoiu, cu Ministrul Afacerilor Externe, Titus Corlăţeanu şi cu Ministrul Marilor Proiecte, Dan Şova. Autorităţile maramureşene au depus la fiecare dintre cele trei ministere documentaţii complete cu studiul de fezabilitate şi o situaţie exactă a momentului în care se află astăzi proiectul, precum şi o situaţie a relaţiilor dintre Maramureş şi vecinii din Ucraina.

      In prezent, din județul Maramureș se poate ajunge în Ucraina prin punctul de trecere a frontierei Sighetu Marmației, traversarea făcându-se pe un pod cu singur sens de circulație, pod dat în folosință în perioada anilor 2000. Traficul feroviar dintre Maramureș pe singura cale ferată cu ecartament lat dintre cele două state a fost suspendat temporar.

      Tot în acest sens, ţin să subliniez şi opinia autorităţilor locale, în special pe cea a primarului municipiului Baia Mare, Cătălin Cherecheş, care consideră că această construcţie peste Tisa va aduce mari beneficii in primul rând oamenilor de afaceri care fac transport intre cele doua regiuni, aceştia urmând sa aibă o rută directă  şi costuri de transport mult mai mici. De asemenea, acest pod este o chestiune strategică şi istorică, deoarece  reprezintă un punct nodal în ceea ce înseamnă transportul de mărfuri, inclusiv prelucrarea unor materii prime aici, in zona, furnizarea de tehnologie spre Ucraina.

      In acest context, vreau sa-i asigur pe maramureşeni că podul peste Tisa este un obiectiv atins,  astfel încât putem sa discutam deja despre alte obiective de infrastructură, cum ar fi drumul rapid Baia Mare – Vaja, centura municipiilor Sighetu Marmaţiei și Baia Mare.

      In final, doresc să le mulţumesc celor din Guvern pentru susţinerea acestui proiect de mare importanţa pentru zona Maramureşului, dar şi autorităţilor locale care au dat dovadă de o viziune unitară în promovarea intereselor maramureşene.

Vă mulţumesc!
Senator Pop Liviu Marian

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.