Duminică, 8 iunie 2025, praznic împărătesc, Pogorârea Duhului Sfânt peste Sfinții Apostoli ai Mântuitorului, Cincizecimea sau Sfintele Rusalii, praznic prin care a fost întemeiată Biserica Mântuitorului Iisus Hristos, zi de hram a Catedralei Episcopale „Sfânta Treime” din Baia Mare, ținut cu o zi mai devreme, după tradiția instituită de peste două decenii la acest sfânt locaș, Preasfințitul Părinte Iustin, Episcopul Maramureșului și Sătmarului, a săvârșit Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie împreună cu Preasfințitul Părinte Timotei Sătmăreanul, Arhiereu Vicar, în spațiul de sus al Catedralei „Sfânta Treime” din Baia Mare, Catedra propriu-zisă.
„A sosit praznicul cel mare și sfânt al Pogorârii Duhului Sfânt, praznicul Rusaliilor, cum este cunoscut în popor, când Mântuitorul, împlinindu-și făgăduința pe care a făcut-o Sfinților Săi, ucenici și apostoli în Joia Sfintelor Pătimiri, în cuvântarea de despărțire, atunci când a zis: Nu fiți triști, pentru că Eu voi ruga pe Tatăl și al Mântuitorul vă va trimite, Duhul adevărului care de la Tatăl purcede. Acela venind peste voi, vă va învăța pe voi toate și vă va aduce aminte tot ce v-am spus și poruncit vouă, a spus Preasfințitul Părinte Episcop Iustin. La cincizeci de zile după Învierea Domnului și la zece zile după Sfânta sa Înălțare la ceruri, Apostolii, adunați în același loc, în rugăciune, așa cum tot Mântuitorul i-a îndemnat să nu se depărteze de cetatea Ierusalimului până se vor îmbrăca cu putere de sus, când erau împreună, în comuniune de rugăciune, peste Sfinții Săi ucenici și Apostoli a venit Duhul cel Preasfânt din cer, pogorându-se ca o suflare de vânt, care trece repede și a șezut pe capul fiecăruia, pe creștetul fiecăruia dintre ei, în limbi ca de foc, spune Cartea Faptele Apostolilor. Ei s-au umplut de Duhul Sfânt și s-au îmbrăcat cu putere, cu tărie, curaj, bărbăție, au început să vorbească așa cum Duhul le dădea lor a vorbi, încât Sfântul Apostol Petru, ieșind în fața mulțimii, care era adunată de praznic, adică iudeii din toată diaspora erau veniți la sărbătoare, au putut auzi fiecare predică a Sfântului Apostol Petru despre întruparea, pătimirea, Răstignirea, moartea și Învierea Domnului, despre faptul că Iisus Hristos este Fiul Dumnezeului Celui Viu, au înțeles și au fost pătrunși de Duhul lui Dumnezeu în inimile lor și s-au botezat ca la trei mii de suflete. Astfel a luat chip Biserica istorică, sau Biserica văzută, alcătuită din această primă comunitate. Cartea Faptele Apostolilor relatează că în zilele următoare și în vremea următoare, mulți s-au botezat și au primit să mărturisească pe Iisus Hristos Fiul lui Dumnezeu și să se boteze în numele Sfintei Treimi. Dăm slavă Lui Dumnezeu că ne-a ajutat să pășim în lumina acestui sfânt și mare praznic, să ne rugăm Domnului ca prin Duhul adevărului, care pretutindea este și toate le împlinește, să curățească mintea, inima, sufletul nostru și viața noastră, să se sălășluiască întru noi, pentru ca să vedem, să credem și să mărturisim pe Hristos, iubindu-L și urmându-L în toată viața noastră și să credem în Dumnezeu în Treime, să rămânem în Biserica lui Hristos, care este stâlp și temelia adevărului și să umblăm pe calea mântuirii adumbriți de Duhul lui Dumnezeu și ajutați de El, așa cum se spune în rugăciunea de la hirotonia clericilor, de la hirotonia preoților, Dumnezeiescul Har, care pe cele neputincioase le vindecă și pe cele cu lipsă le împlinește, să împlinească și să vindece toate neputințele noastre și să lumineze viața noastră, să trăim în Duhul și respirația sărbătorilor. Slavă Lui Dumnezeu pentru toate!”
Sfânta Liturghie Arhierească
Soborul slujitor a fost alcătuit din Arhim. Dr. Casian Filip, vicar eparhial, Protos. Serafim Bilț, eclesiarh, Pr. Ioan Socolan, protopopul onorific al Sătmarului, Pr. Viorel Bud, Pr. Prof. Florin Hoban, directorul Seminarului Liceal Teologic „Sfântul Iosif Mărturisitorul” din Baia Mare, Pr. Drd. Claudiu Ciascai, duhovnicul Seminarului Teologic „Sfântul Iosif Mărturisitorul” din Baia Mare, Pr. Florin Bălan, Pr. Ionuț Pleș, Pr. Dr. Valeriu Vana, responsabilul Agenției „Pelerinul Creștin”, Arhid. Teodosie Bud, consilier eparhial economic, Arhid. Vlad Verdeş, inspector eparhial pentru catehizarea tineretului, Arhid. Lucian Burnar, secretar eparhial, Arhid. Dr. Nifon Motogna, consilier eparhial pentru administrarea Catedralei Episcopale „Sfânta Treime” Baia Mare, Arhid. Vasile Pop, consilier eparhial pentru protocol, Arhid. Gherasim Nap, șeful de cabinet al Arhiereului Vicar, Arhid. Dumitru Botiș, director al serviciilor sociale, Arhid. Ioan Onuț Păcurar, referent la Secretariatul Eparhial, Arhid. Petru Vasile Bud, Diac. Alexandru Cupşinar, Diac. Prof. Ionuţ Hotico, Diac. Vasile Chindriș, Diac. Ciprian Mihai Rus.
Răspunsurile la Sfânta Liturghie au fost date de Grupul Psaltic „Theologos” al Episcopiei Maramureșului și Sătmarului, dirijat de Florian Vois, de un grup de seminariști, la Utrenie, și de Corul „Doxologia” al Catedralei Episcopale „Sfânta Treime” din Baia Mare, dirijat de Prof. muzicolog Paula Bondre.
Între oficialități s-au aflat Gabriel Valer Zetea, președintele Consiliului Județean Maramureș, prefectul Florian Sălăgeanu, Ioan Doru Dăncuș, primarul Băii Mari, senatorul Cristian Niculescu Țâgârlaș, Ing. Mircea Lețiu, fost membru în Adunarea Națională Bisericească și Adunarea Episcopală.
Cuvântul de învățătură
La Chinonic, Preasfințitul Părinte Timotei Sătmăreanul a rostit un frumos și bogat cuvânt de învățătură pornind de la sărbătoarea întemeierii Bisericii lui Hristos și de la Evanghelia praznicului, în care a explicat credincioșilor semnificațiile adânci ale cuvântului lui Dumnezeu și ce înseamnă a fi creștin.
Binecuvântarea spicelor de grâu și rugăciuni pentru țarini
După Sfânta Liturghie, pe esplanada sfântului locaș de închinare, au fost făcute rugăciuni pentru țarini și binecuvântate spicele de grâu, aduse la biserică după tradiție, pe care credincioșii le iau sfințite acasă, ca să le păstrează întregul anul și să le folosească la caz de nevoie.
Procesiune în jurul Catedralei
După binecuvântarea spicelor de grâu, preoții și credincioșii au efectuat la tradiționala procesiune în jurul Catedralei Episcopale „Sfânta Treime”, urmând ca după Vecernia plecării genunchilor, credincioșii prezenți împreună cu preoții din municipiul Baia Mare vor lua parte la procesiunea prin municipiul Baia Mare.