Poliţiştii în dialog cu persoanele vârstnice

pensionariColaborarea dintre Inspectoratul de Poliţie al judeţului Maramureş şi Serviciul Public de Asistenţă Socială Baia Mare este una benefică pentru prevenirea victimizării unor categorii de persoane care prezintă un grad mai ridicat de vulnerabile în faţa infracţionalităţii.

În baza acestei colaborări şi a preocupării constante a poliţiştilor pentru prevenirea criminalităţii, în cursul zilei de ieri, poliţişti de la Biroul de Ordine Publică Baia Mare şi Compartimentul de Analiză şi Prevenire a Criminalităţii au participat la o întâlnire cu membrii Centrului Comunitar „Rivulus Pueris” Baia Mare având ca scop informarea persoanelor vârstnice cu privire la modalităţile de prevenire a unor infracţiuni.

Poliţiştii  le-au prezentat participanţilor recomandări pentru prevenirea infracţiunilor de furt, înşelăciune şi tâlhărie deoarece statisticile arată că victime frecvente ale acestor infracţiuni sunt persoanele vârstnice.

Atunci când cunoaştem modurile de operare folosite de autorii de infracţiuni, suntem în măsură să adoptăm modalităţile potrivite de prevenire a faptelor antisociale. Astfel că poliţiştii au discutat despre furturile din locuinţă comise prin distragerea atenţiei sub diferite pretexte:  prezentarea de produse de curăţat şi detergenţi, a unor servicii de curăţenie şi deratizare, colectarea de materiale feroase şi neferoase, prezentarea sau atribuirea unor calităţi oficiale, etc., despre infracţiunile de tâlhărie comise prin smulgere şi despre diferite metode de înşelăciune (accidentul, câştigarea unui premiu, înlesnirea obţinerii unor bilete în staţiunile de tratament, etc).

Poliţiştii au reamintit, de asemenea, care sunt modalităţile de sesizare a faptelor antisociale şi de legătură cu poliţistul de proximitate şi situaţiile în care se poate apela serviciul de urgenţă 112.

Pentru prevenirea faptelor de natură penală, poliţiştii vor organiza periodic întâlniri cu persoanele vârstnice care frecventează centrele de pensionari din judeţul Maramureş şi vor promova mesajele preventive şi de anti-victimizare.

Pentru prevenirea victimizării persoanelor vârstnice e bine să ştiţi:

Unii infractori îşi aleg victimele din rândul persoanelor vârstnice deoarece acestea stabilesc mai uşor relaţii de comunicare cu persoane necunoscute, pornind de la premisa că oamenii sunt de bună credinţă. Vârstnicii sunt foarte bucuroşi de primirea unui cadou, fie de la rude fie de la o autoritate publică, pentru că acest lucru îi face să simtă că societatea nu i-a uitat şi îi valorizează astfel.

De aici şi vulnerabilitatea în faţa infractorilor care se folosesc de aceste aspecte pentru a-i înşela şi păgubi.

Poliţiştii sunt adesea sesizaţi cu privire la comiterea unor infracţiuni de furt din locuinţă comise de aşa-zişi vânzători ambulanţi sau de persoane care şi-au declinat calităţi false pentru a pătrunde în locuinţele victimelor. Odată pătrunşi în casă, hoţii invocă diferite pretexte pentru a distrage atenţia proprietarului şi pentru a putea sustrage bani sau alte bunuri din locuinţă.

În alte cazuri persoanele vârstnice devin victime ale tâlharilor, când infractorii le smulg diferite obiecte (bijuterii, poşete) mizând pe capacităţile reduse de reacţie şi apărare ale acestora.

Se impune să acordăm o mai mare atenţie şi grijă acestei categorii de persoane, să-i prevenim asupra potenţialelor pericole, pentru ca ei să aibă parte de o viaţă în siguranţă. La această „misiune” vor participa întotdeauna şi poliţiştii maramureşeni.

Loading...

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.