Ponta: Pe primele șase luni avem în continuare creștere economică, mizeriile lui Băsescu nu sunt importante

Premierul Victor Ponta a declarat joi că România are în continuare creștere economică pe primele șase luni și a calificat afirmațiile președintelui Traian Băsescu referitoare la intrarea în recesiune a economiei românești drept ‘mizerii’.

”Când vorbim de economie cred că mizeriile lui Băsescu nu sunt importante. Noi trebuie să le spunem oamenilor cum stăm. Pe primul semestru 2014 față de primul semestru 2013 avem o creștere de 2,6%. Important e altceva: că avem 150.000 de locuri de muncă în plus și că avem încasări și bugetare și mai departe pe fonduri europene. (…) Europa azi a primit o veste proastă: zona euro este din nou în recesiune și vorbim de motoarele Europei, de Germania, de Franța de Italia și asta înseamnă că România mai puțin va reuși să-și mențină ritmul de creștere economică și de creare de locuri de muncă doar pe piața europeană”, a afirmat prim ministrul aflat într-o vizită la Botoșani.

Ponta a adăugat că, în contextul recesiunii europene, România trebuie să se îndrepte și spre alte piețe — „către Turcia, către China, către zona asiatică, către Africa”.

Totodată, premierul a apreciat că relațiile dintre Europa și Rusia „vor merge pe termen mediu și scurt cel puțin (…) din prost în mai prost, din rău în mai rău” iar acest lucru va influența atât economia Germaniei, dar și a altor țări europene.

„Vreau să avem stabilitate, vreau să avem predictibilitate, să ne folosim atuurile pentru că pe primele șase luni avem în continuare creșterea exporturilor, avem în continuare creșterea consumului și să trecem peste problemele provocate în agricultură de ploi și să încercăm să păstrăm acest ritm. N-o să mai putem să mai mergem cum am mers în trimestrul IV de anul trecut cu creștere 5,1 % că era mai mult decât putea România și decât putea regiunea. (…) Trebuie să fim în continuare competitivi, trebuie să investim în continuare în infrastructură.”, a mai spus Ponta.

Întrebat dacă au existat probleme privind datele primite de la INS, premierul a răspuns: „INS-ul este și lucrează în coordonarea Eurostatului. Dacă sunt probleme, cu siguranță Eurostatul ne va spune, vom lua orice măsură. Dar nu trebuie să intervină Guvernul pentru că tocmai cerința Eurostatului este ca Guvernul să nu interfereze în activitatea Institutelor Naționale de Statistică”.

Președintele Traian Băsescu a declarat joi că, în conformitate cu standardele Uniunii Europene, România a intrat în recesiune.

”În conformitate cu standardele Uniunii Europene, România a intrat în recesiune. Pentru că nu vreau să avem diferende pe definiții, indiferent ce definiții ar utiliza dottore, va invit să vedeți definiția pe care Eurostatul o dă recesiunii: două trimestre succesive cu scădere a creșterii economice față de trimestrul anterior. România se află în această situație, chiar dacă față de anul 2013 are o ușoară creștere economică. Dar deja economia a intrat într-un declin, un declin de două trimestre consecutive: trimestrul I — care are o creștere negativă de 0,2% din PIB și trimestrul II 2014 — care are o creștere negativă de 1% față de trimestrul I 2014. În termeni tehnici, înseamnă că economia României a intrat în recesiune”, a spus șeful statului la Palatul Cotroceni.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.