Posibila poluare pe râurile Lăpuş şi Someş nu s-a datorat, in niciun fel, acţiunilor efectuate de Staţia de Epurare a SC VITAL

pestiCa urmare a unor articole apărute în presa locală, referitoare la o posibilă poluare pe râurile Lăpuş şi Someş care ar fi dus la mortalitate piscicolă, prefectul judeţului Maramureş, ing. Anton Rohian a convocat o întâlnire de lucru cu factorii responsabili.

„Am convocat această întâlnire de lucru cu reprezentanţii SGA şi cu cei ai VITAL-ului deoarece în presă a apărut informaţia că mortalitatea piscicolă s-ar fi datorat deversărilor efectuate de SC VITAL pe răurile Săsar, Lăpuş şi mai apoi în Someş. Maramureşenii trebuie să ştie că există procupare înspre a rezolva aceste sesizări şi faptul că vor fi luate toate măsurile legale. Insă aceste declaraţii alarmiste, lansate către mass-media şi nu către autorităţile care le verifică, crează doar o stare de panică, iar apoi se demonstrează că au fost alarme false. Trebuie, poate, mai multă prudenţă.” a precizat prefectul Anton Rohian.

Prefectul judeţului a mai adăugat şi faptul că informaţiile în aceste cazuri sunt publice şi că dacă se produce o poluare, atunci nimeni nu va ascunde acest lucru.

„In momentul de faţă se lucrează la staţia de epuare pentru treapta terţiară. Acest proces necesită inclusiv scoaterea din proces a unor obiective. Noi, SC VITAL, avem autorizaţie de mediu şi respectăm toate normele prevăzute acolo! Noi considerăm că nu din cauza noastră au murit acei peşti. Ne-am interesat şi la AJVPS Maramures. Este însă o perioadă mai dificilă, când e secetă, nivelul oxigenului este la un nivel scăzut în apă, iar mortalitatea poate să apară. In acea perioadă la care face referire articolul din ziar s-a făcut şi o notă de constatare, iar imediat a doua zi, atât de la VITAL cât şi de la Apele Române, s-au deplasat echipe de inspectori pe tot traseul şi s-au făcut analize. S-a constatat că aecst fenomen nu s-a datorat, in niciun fel, acţiunilor efectuate de Staţia de Epurare a SC VITAL” spune reprezentantul VITAL, ing. Mircea Mecea.

pesti1„Părerea mea, ca specialist în domeniu este că un nămol inert, cum este cel despre care vorbim aici, nu poate să afecteze viaţa piscicolă. Noi am făcut şi analize la vărsarea Săsarului în Lăpuş şi nu am constatat nicio depăşire la indicatorii de calitate. Nu văd de ce cineva ar spune că sunt probleme în acest sens, al mortalităţii piscicole datorate unei poluări. Eu aş vrea să mai adaug ceva: cuvântul poluare este unul extrem de periculos de spus! Când spui poluare înseamnă că în aval pot apărea decese inclusiv umane! Ar trebui raportat cu oarecare prudenţă pentru a nu genera panică” a precizat Ioan Schiopu din cadrul Sistemului de Gospodărire a Apelor (SGA) Maramureş.

Totodată, reprezentantul VITAL a mai adăugat că în perioada următoare societatea va organiza o acţiune de populare a râului Lăpuş: „Vom achiziţiona 2 tone de puiet de peşte, cel mai probabil caras şi somn şi vom popula râul Lăpuş” a conchis Mircea Mecea.

Loading...
loading...

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.