Pregătirea mesei de Crăciun. Prețul cărnii de porc și a produselor tradiționale s-a majorat cu până la 20% față de anul trecut

Anul acesta, sărbătorile de orice fel sunt mai scumpe. În 2023, prețul cărnii de porc și a produselor tradiționale s-a majorat cu până la 20% față de anul trecut.

În apropierea Crăciunului, carnea de porc şi produsele tradiţionale gata preparate s-au scumpit cu 20% faţă de anul trecut, iar printre acestea se află și îndrăgitul șorici. Producătorii spun că au cheltuieli tot mai mari, iar clienții nu mai pot cumpăra în cantități mai mari pentru că nu au destui bani.

Pregătirea mesei de Crăciun ne costă mai mult că niciodată în acest an. Cel mai scump este şoriciul, care costă chiar şi 200 de lei kilogramul. Lebărul, toba sau caltaboşul costă între 40 şi 60 de lei kilogramul. Oamenii sunt conștienți de faptul că se cer foarte mulți bani față de aceeași perioadă a anului trecut, însă își doresc ca măcar psihic să nu simtă cum sărăcia bate la ușa țării.

Preţuri mari sunt şi la carcasa de porc. De la 11 lei anul trecut, plătim acum 16 lei pe kilogram, iar pentru pulpa de porc plătim 28 de lei. Specialiştii din industria alimentară au o explicaţie.

„Pe de-o parte din cauza unor măsuri pe care Guvernul le-a luat şi care evident conduc la creșteri de prețuri. Guvernul a crescut preţurile produselor tradiţionale. Pe de altă parte, Guvernul a eliminat facilităţile din salariile angajaţilor din industria alimentară”, a explicat Dragoş Frumosu, reprezentant al industriei alimentare.

„Începând de anul trecut, toate costurile au crescut și noi am resimțit acest lucru, cât și la materia primă. În apropierea Crăciunului este normal să se scumpească carnea de porc. Şi atunci preţurile au suferit o ușoară diferența față de anul trecut, dar încercăm să menținem niște prețuri accesibile pentru clienți”, a dezvăluit și Cristina Smandu, producător.

Lucrătorii din măcelării recunosc că prețurile mai suferă schimbări și mai devreme de un an. Uneori acest lucru se întâmplă și la 4-6 luni, însă nu cu mult, pentru că, astfel, diferența pentru cumpărătorul de rând ar fi mult prea mare și nu ar mai exista cerere. De asemenea, și producătorii au costuri mărite ce trebuie plătite la timp.

Carne de porc mai ieftină găsim în supermarketuri, care este în proporţie de 80% din import. Acest lucru nu este pe placul românilor, car epreferă să se lipsească de carnea de porc decât să consume animal străin.sursa

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.