Pregătirile pentru Festivalul Drumul Lung spre Cimitirul Vesel sunt pe ultima sută de metri

hurley1Irlandezul îndrăgostit de Maramureş, Peter Hurley, a susţinut azi la Consiliul Judeţean Maramureş, o conferinţă de presă în care a prezentat detalii legate de cea de-a VI-a ediţie a evenimentului „Drumul Lung spre Cimitirul Vesel” – un festival de cultură, muzică şi joc tradiţional, care va avea loc în Săpânţa în perioada 15-16 august.
La conferinţă au participat prefectul judeţului, Anton Rohian, vicepreşedintele Consiliului Judeţean Maramureş, Gabriel Zetea şi consilierul judeţean Ioan Tivadar.
Manifestările se vor desfăşura – potrivit informaţiilor oferite de Peter Hurley – pe o pajişte din Săpânţa, în mijlocul căreia se va construi o scenă de lemn de 80 mp pentru joc, în mijlocul căreia, pe un podium, vor fi instrumentiştii. Pentru că în acest an, acţiunea se derulează sub genericul „La umbra marelui fus”, deasupra scenei va fi un fus din lemn de frasin, înalt de 5 metri, construit de cunoscutul meşter popular Moş Pupăză.

De acesta se vor lega 900 metri de pânză care vor acoperi scena ca un parasolar. De asemenea, pe tot spaţiul vor fi amenajate ateliere de meşteşuguri tradiţionale. „Sărbătoarea este o invitaţie la joc. Vom avea artişti importanţi în fiecare zi, de la Grupul Iza şi Gheorghe Turda până la Mircea Florian –unul din iniţiatorii Cenaclului Flacăra.” – spune Peter Hurley.
Cea mai grea problemă în realizarea unei manifestări de o asemenea anvergură este partea financiară, motiv pentru care s-a apelat la sponsorizări şi donaţii. Institutul Cultural Român va oferi suma de 8.000 lei cu care să fie plătită o parte din prestaţia artiştilor.
„Am înţeles că e important să sprijinim acest festival, de aceea în acest an, Consiliul Judeţean Maramureş a acordat o sumă de 20.000 lei acestei manifestări. De altfel, în acest an s-au acordat mai mulţi bani pentru cultură, prin finanţarea proiectelor culturale prioritare.” – este de părere Gabriel Zetea.
Prefectul Anton Rohian a apreciat faptul că Peter Hurley realizează un demers de promovare şi conservare a tradiţiei satului maramureşean, iar consilierul judeţean Ioan Tivadar a remarcat că, deşi nu este român, Peter Hurley cunoaşte foarte bine cultura maramureşeană ştiind să discearnă între autentic şi non-autentic.
„Dorim ca, vineri seara, după ce va fi gata scenografia, să facem un sfat al bătrânilor din Săpânţa. Ideea este că… bate inima tare în satul maramureşean!” – a conchis Peter Hurley.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.