Premierul a aprobat în înființarea Comisiei interministeriale de monitorizare și implementare a OUG privind guvernanța corporativă

Premierul Victor Ponta a aprobat înființarea Comisiei interministeriale pentru monitorizarea și implementarea prevederilor OUG 109/2011 privind guvernanța corporativă a întreprinderilor publice, potrivit unei Decizii a primului-ministru publicată vineri în Monitorul Oficial.

Comisia interministerială care se va ocupa de monitorizarea și implementarea prevederilor OUG 109/2011, aprobată în 24 iulie, va fi condusă de premier în calitate de președinte al acestui organism, ministrul Transporturilor fiind vicepreședinte al comisiei.Prim-ministrul poate fi reprezentat la ședințele Comisiei de un consilier de stat, desemnat în acest sens. Ca membrii ai Comisiei interministeriale privind OUG 109 mai sunt prevăzute ministerele Finanțelor Publice, Economiei, cel pentru Societate Informațională, al Justiției, precum și Departamentul pentru Energie, Secretariatul General al Guvernului și Cancelaria primului-ministru.

Ministerele precizate în Decizie vor fi reprezentate la lucrările Comisiei la nivel de ministru sau, pe baza aprobării prim-ministrului, la nivel de secretar de stat, iar instituțiile administrației centrale de conducătorii acestora.

Comisia are ca obiectiv monitorizarea, implementarea și evaluarea efectelor aplicării prevederilor OUG 109/2011 privind guvernanța corporativă a întreprinderilor publice, cu modificările și completările ulterioare.

În acest sens, Comisia solicită ministerelor sau instituțiilor administrației centrale care au în autoritate întreprinderi publice stadiul implementării OUG 109/2011 și analizează datele privind lichiditatea, solvabilitatea și funcționalitatea întreprinderilor publice în cazul cărora au fost implementate prevederile legale privind guvernanța corporatistă.

Totodată, Comisia analizează cauzele rezultatelor economico-financiare negative în cazul întreprinderilor publice cărora li s-au implementat prevederile privind OUG 109/2011 și examinează modul în care ministerele și instituțiile administrației centrale care au sub autoritate întreprinderi publice își îndeplinesc rolul de autoritate tutelară, în special cu privirea la respectarea competenței consiliului de administrație și a directorilor de a adopta deciziile de administrație și deciziile de conducere ale întreprinderilor publice.

Comisia solicită experților independenți specializați în recrutarea resurselor umane, care au statut de invitați la lucrările forului, formularea de propuneri pentru îmbunătățirea implementării normelor privind administrarea și conducerea întreprinderilor publice.

De asemenea, ministerele și instituțiile publice înaintează lunar rapoarte secretariatului Comisiei — secretariat asigurat de Ministerul Finanțelor Publice — cu privire la funcționarea și îmbunătățirea activității întreprinderilor publice în cazul cărora au fost implementate prevederile legale privind guvernanța corporativă.

Comisia informează periodic Guvernul cu privire la realizarea obiectivului fixat și formulează propuneri de amendare a cadrului legal în scopul îmbunătățirii performanței economico-financiare ale întreprinderilor publice.

Comisia se reunește lunar în ședințe ordinare sau ori de câte ori este necesar în ședințe extraordinare convocate de premier. În termen de șapte zile de la intrarea în vigoare a Deciziei, Comisia aprobă regulamentul de organizare și funcționare.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.