Preşedintele PNL Ludovic Orban: Trebuie sistat ajutorul social pentru cei care refuză un loc de muncă sau un curs de recalificare

Liderul PNL, Ludovic Orban, a declarat sâmbătă la Neptun că liberalii trebuie să susţină proiectul de lege care prevede sistarea ajutoarelor sociale pentru cei care refuză un loc de muncă sau un curs de recalificare.

Cred că una din soluţiile de rezolvare a crizelor de pe piaţa muncii este aceea de a elimina parazitismul economic. Şi aici există un proiect de lege pe care PNL trebuie să-l susţină, şi anume acela sistare a ajutorului social pentru cei care refuză un loc de muncă oferit de agenţiile judeţene de ocupare a forţei de muncă. Eu aş adăuga chiar pentru cei care refuză să participe la un curs de recalificare care să-I înzestreze cu abilităţile necesare unei noi meserii care să fie căutate pe piaţă. Cred că este un lucru normal şi firesc”, le-a spus Ludovic Orban liderilor liberali, parlamentarilor şi europarlamentarilor reuniţi sâmbătă la Neptun.

Ludovic Orban a vorbit şi despre sistemul de educaţie, care, spune el, se confruntă cu o gravă criză:

”Din păcate, la ora actuală, sistemul de educaţie se confruntă cu o gravă criză, iar această criză nu este numai proasta salarizare a profesorilor şi a cadrelor didactice. Principala problemă pe care o avem este neracordarea sistemului de educaţie cu realităţile din economie şi societate, cu piaţa muncii. Faptul că de pe băncile şcolilor nu ies tineri care să fie pregătiţi să facă faţă competiţiei de pe piaţa muncii. Am creat fabrici de diplome în care cei care absolvă, într-o proporţie de peste 50%, nu-şi găsesc loc de muncă în disciplina pe care au absolvit-o. În ultimii 15 ani am distrus complet învăţământul profesional, în România nu mai există meseriaşi”, le-a spus Orban liberalilor reuniţi la Neptun.

El a explicat că o mare parte din investiţiile care ar putea să vină în România sunt ţinute la graniţă din cauza lipsei mâinii de lucru calificate. Liderul PNL dă vina pe fostul ministru al Educaţiei Ecaterina Andronescu şi pe universitarii grupaţi în jurul ei care, spune el, au distrus învăţământul profesional ”astfel încât să aibă carne de tun pentru facultăţile create pe bandă rulantă după Revoluţie numai pentru a genera o falsă formă de educare la nivel superior”.

Pentru noi, învăţământul dual care este soluţia care deja funcţionează în România fără să ai o legislaţie aferentă, este cea mai bună soluţie pentru a relansa învăţământul profesional, pentru a putea realiza înzestrarea liceelor tehnologice şi a şcolilor profesionale sau a şcolilor de arte şi meserii care există în România. Altfel, vă spun de acum, nu vom putea sigura mâna de lucru necesară care este suportul pentru dezvoltarea economică şi care este mijlocul prin care putem să atragem investiţiile în România”, a conchis Ludovic Orban.

Sursa: rtv.net

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.