Prima bibliotecă a legendelor din România, deschisă la Sarmizegetusa

biblioteca legendelorPrima bibliotecă a legendelor din România a fost deschisă marți în localitatea hunedoreană Sarmizegetusa, iubitorii de lectură având posibilitatea să citească aici scrieri inedite despre fapte, oameni și întâmplări din Țara Hațegului.

‘Biblioteca legendară’ se află situată în Legendariumul ‘Casa legendelor Britoniei’, un spațiu expozițional în care sunt prezentate legende din zonă cu ajutorul unor panouri, imagini sau obiecte reprezentative.

‘Biblioteca legendară cuprinde rafturi cu cărți în care, pe lângă informații despre legendele Țării Hațegului, despre istoria acestor locuri, vizitatorii vor găsi diferite bilețele cu indicii care îi vor conduce pe trasee la capătul cărora vor avea parte de surprize. (…) Punctul central al acestor indicii îl constituie minunatele legende născute cu secole în urmă în Țara Hațegului: Legenda Muntelui Retezat, Legenda bătăliilor de la Tapae, Legenda cnezilor Roșii ai Britoniei, Legenda bătăliei de la Poarta de Fier, Legenda descoperirilor arheologice ale Zsofiei Torma (prima femeie arheolog din Transilvania, n.r.) și Legenda lui Față Neagră’, a declarat directorul Bibliotecii Județene Hunedoara-Deva, Sebastian Bara.

El a arătat că scopul principal al acestei biblioteci este să-i atragă pe tineri și să-i determine ca, pentru câteva ore, să renunțe la tabletă sau smartphone și să descopere plăcerea lecturii.

‘Cei care vor intra în ‘Biblioteca legendară’ vor lăsa deoparte pentru o vreme calculatorul, tableta, smartphone-ul și vor răsfoi cărți, vor fi propriul lor motor de căutare și, în final, vor avea satisfacția și bucuria de a fi aflat noi informații despre Țara Hațegului, pe care nu le-ar fi găsit în altă parte’, a explicat Sebastian Bara.

‘Biblioteca legendară’ este un proiect derulat în comun de către Biblioteca Județeană ‘Ovid Densușianu’ Hunedoara-Deva și Societatea de Educație Nonformală și Socială (SENS). Organizația neguvernamentală a deschis, în urmă cu an, în localitatea Sarmizegetusa, un Legendarium — spațiu expozițional în care sunt ilustrate principalele legende ale Țării Hațegului, cu scopul de a promova valorile culturale ale zonei.

Legendariumul și Biblioteca legendelor pot fi vizitate de turiștii care ajung în zonă pentru a vedea fosta capitală a Daciei Romane, Ulpia Traiana Sarmizegetusa.

Sursa: agerpres.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.