Prima expoziție cu flori de mină la Câmpia Turzii!

DSCN5494La invitația Primăriei Municipiului Câmpia Turzii și a Muzeului Prima Școală Românească 1879, am avut onoarea de a organiza, la Palatul Cultural „Ionel Floașiu”,  prima expoziție cu tematică minerală, din această localitate. Expoziția face parte din programul celei de a XVIII–a ediții a Zilelor Municipiului Câmpia Turzii, eveniment desfășurat la sfârșitul acestei săptămâni.

Scopul realizării acestei expoziţii a fost acela de a familiariza publicul din Câmpia Turzii cu aceste comori ale pământului şi de a pune în valoare patrimoniul unic deţinut de Muzeu Județean de Mineralogie  „Victor Gorduza” Baia Mare.

DSCN5497

Prin cele 60 de piese expuse, selectate special pentru această expoziție, s-a urmărit o reprezentare cât mai fidelă atât a surselor de proveniență a exponatelor – exploatările miniere subterane care au funcționat în Maramureș – cât și a speciilor  minerale specifice din această zonă.

 

Expoziția intitulată „Flori minerale din adâncurile Maramureșului” găzduită în holul Palatului Culturii, a fost vernisată marți 12 august 2015, la orele 17.00.

În deschiderea vernisajului au luat cuvântul dl. PETRE ROȘCA. director al Muzeului Prima Școală Românească 1879 din Câmpia Turzii. A urmat dl. conf. univ. dr. ing. DENUȚ IOAN DSCN5531directorul Muzeului de Mineralogie – care a vorbit despre scopul acestei expoziții, istoricul muzeului, valoarea culturală a patrimoniului muzeal deținut, dar și despre ce reprezintă florile de mină, cum se formează ele, despre speciile minerale descoperite și descrise pentru prima dată în zona Baia Mare. În continuare dl. primar RADU HANGA, prezent la vernisaj, și-a exprimat recunoștința și mulțumirea față de Muzeul de Mineralogie pentru organizarea și față de Palatul Cultural pentru găzduirea acestei „impresionante expoziții”. La finalul vernisajului, cele peste 40 de persoane prezente la vernisaj, au fost invitate de către comisarul expoziției d-na muzeograf Cociotă Anca să observe mai DSCN5511îndeaproape piesele expuse, oferind informații și răspunzând la întrebări.

În discuțiile care au urmat s-a conturat ideea unor viitoare colaborări, între Muzeul de Mineralogie, Muzeul Prima Școală Românească, Primăria și Consiliul Local al Municipiului Câmpia Turzii, cum ar fi ore de educație muzeală prestate de specialiști ai Muzeului nostru la școli din Câmpia Turzii, respectiv organizarea unor excursii ale elevilor în Maramureș.

 

 

Loading...
loading...

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.