Prima finală din miniretur, sub Turnul Chindiei!

FCM Olimpia (1)Campionatul seriei Vest a Ligii 2, se reia după 12 săptămâni de pauză, în care s-au produs modificări importante la nivelul seriei. Astfel, FC Bihor a intrat oficial în faliment, după cum se și aștepta, iar FC Caransebeș a juns la 54 de puncte penalizare și s-a retras din campionat. Ca urmare a acetor modificări, rezultatele obținute pe teren de FCM Baia Mare în retur cu FC Caransebeș (4-0) și FC Bihor (6-0), vor fi omologate cu 3-0 în ”favoarea” băimărenilor, care se văd astfel, văduviți de 4 goluri la golaveraj.

Să mai spunem că, în condițiile în care diferența de puncte dintre primul loc ocupat la această oră de FCM Baia Mare și locul 7, este de doar 4 puncte, iar băimărenii vor avea cel mai greu program în acest miniretur, Chindia Târgoviște, UTA Bătrâna Doamnă, Gaz Metan Mediaș și ”U” Cluj Napoca având programate meciuri cu FC Caransebeș și FC Bihor, iar CS Mioveni cu FC Caransebeș, partide care vor fi omologate cu 3-0, adică puncte în clasament. Așadar, FCM Baia Mare are un program infernal, avâd de disputat 8 finale pentru a accede în play-off: Chindia Târgoviște, Unirea Tărlungeni, ”U” Cluj Napoca și Olimpia Satu Mare, în deplasare, UTA Bătrâna Doamnă, Gaz Metan Mediaș, CS Mioveni și CSM Râmnicu Vâcea, acasă.

Prima finală din acest miniretur se va desfășura sub Turnul Chindiei, la Târgoviște cu echipa antrenată de Nicu Croitoru. Înainte de toate, partida de la Târgoviște poate constitui un motiv de revanșă, după ce în partida tur de la Baia Mare, FCM a avut 2-0 la pauză și s-au văzut egalați în partea a doua prin golurile înscrise de Neniță și Cherchez, o partidă pe care băimărenii au controlat-o de la un capăt la altul.

Schimbări importante s-au produs și în lotul FCM Baia Mare. După ce au început anul afectați de problemele financiare, arhimediatizate dar rezolvate între timp, cu pregătirea de iarnă efectuată cu o oarecare întârziere, FCM Baia Mare a reușit cea mai spectaculoasă campanie de achiziții din Liga 2. Sergiu Arnăutu, Mădălin Popa, Vlad Potecu, Dănuț Ivănică, Ionuț Bratima, Marian Urs și Cătălin Savin au părăsit echipa, iar Marius Hodor s-a retras din activitate.

Lotul echipei a fost completat cu noile achiziții, unele de marcă, cu jucători cu experiență care au mai jucat inclusiv în Liga 1: Ciprian Vasilache (revenit pe meleaguri natale), Emil Dică, Cristian Daminuță, George Cârjan, Florin Anițoiu, Sergiu Jurj, Sorin Bușu, Tudor Sbârcea și Claudiu Codoban. Cu toate aceste transferului efectuate de gruparea băimăreană, jocul echipei nu a pierdut din omogenitate, în ultima partidă amicală disputată la Sighet, echipa arătând bine și în teren, nu numai pe hârtie.

De altfel, băimărenii s-au impus ușor în fata CSM Sighet cu 3-0. Ca o similitudine, și înaintea turului de campionat, în ultima partidă amicală, de la Recea, elevii lui Dorin Toma și Cristian Bogdan s-au impus cu 4-0, apoi au făcut un sezon de toamnă excepțional, atât în campionat cât și în Cupa României.

De cealaltă parte, Chindia Târgoviște se poate lăuda și ea cu un sezon bun și rezultate meritorii, iar echipa antrenată de Nicu Croitoru, chiar joacă fotbal. În partidele de pregătire din această toamnă, nu au pierdut nici un meci, ba mai mult, în ultima partidă de verificare, au reușit să învingă FC Brașov cu 5-0, prin golurile înscrise de Cherchez (2), Popa, Honciu și Negruț.

De altfel Honciu și Negruț sunt singurele achiziții ale dâmbovițenilor, și se pare că s-au orientat destul de bine, cei doi fiind pe lista marcatorilor în partida cu FC Brașov. În această partidă, antrenorul Nicu Croitoru a folosit următoarea formulă de echipă:Meilă – Martac, Vătavu, B. Dinu, Pătru – Nisipeanu, Anton, Honciu, Stoica – Popa, Cherchez. Au mai jucat, în repriza a doua: Gârlea, B. Vasile, Neguţ, L. Mihai, Parghel, Grigore.

În aceste condiții, FCM Baia Mare va avea un meci extrem de dificil, un examen important și pentru noii fotbaliști ai grupării de sub Dealul Florilor, o partidă care poate confirma sezonul excelent al băimărenilor, în care au condus aproape tot sezonul în clasament, dar și intențiile de a juca play-off-ul, și ataca promovarea în Liga 1.

CSM Râmnicu Vâlcea, ocupanta locului secund în clasament se va deplasa la Tărlungeni pentru a obține toate cele 3 puncte care să o propulseze în fruntea clasamentului, mai ales că după omologarea noilor rezultate, vâlcenii se pot considera liderii seriei. După stabilirea celor 2 echipe retrogradate direct ”la masa verde”, brașovenii de la Tărlungeni se gândesc acum la play-out, iar singura motivație este acumularea cât mai multor puncte în perspectiva bătăliei pentru salvarea de la retrogradare din primăvară. Așadar un meci deschis oricărui rezultat, un semieșec la oltenilor, avantajând FCM Baia Mare, dacă băimărenii vor reuși să se impună la Târgoviște.

Un meci extrem de important se va disputa șla Mediaș, acolo unde Olimpia Satu Mare dorește să obțină un rezultat care să-i mai dea șanse de a accede în play-off, o înfrângere a echipei antrenate de Tiberiu Csik, reducându-i substanțiabil șansele. De cealaltă parte, găzarii au făcut curățenie în lot în această iarnă, Leo Grozavu dorind să se bazeze doar pe jucători care să facă performanțe și nu să încarce statul de plată al echipei. Rămâne de văzut cât de multe poate schimba Leo Grozavu ceva în timp relativ scurt, ultima partidă de verificare fiind un fiasco total pentru alb-negrii, fiind învinși de o echipă de Liga 3 (Performanța Ighiu) cu 4-1. O victorie în partida cu Olimpia Satu Mare ar menține echipa lui Leo Grozavu în rândul echipelor cu șanse mari la play-off și promovare.

Pentru a mai putea spera la play-off, ”U” Cluj Napoca are mare nevoie de victorie pe Clij Arena împotriva argeșenilor de la Mioveni, echipă aflată și ea la doar 4 puncte de primul loc al calsamentului. Cu destule probleme administrative și de lot, în această iarnă elevii antrenați de Mihai Teja vor să nu mai cedeze puncte pe propriul teren și țintesc victoria în partida de sâmbătă. De cealaltă parte, CS Mioveni âși dorește să ia studenților înapoi punctele pierdute pe propriul teren în tur, când ”U” Cluj Napoca s-a impus la Mioveni cu 1-0. Așadar, pe Cluj Arena se va disputa un derby, care altădată se juca pe prima scenă fotbalistică a țării.

Înainte de a se deplasa la Baia Mare, UTA Bătrâna Doamnă va avea un meci greu cu FC Brașov chiar la Arad, și pornește favorită într-o partidă de 6 puncte. Arădenii, nou promovați și ei ca și FCM Baia Mare, se gândesc să adopte aceiași strategie: accederea în play-off, într-o primă fază, apoi, în funcție de conjuctură să atace promovarea. Cu Alin Roman singura achiziție a iernii pentru arădeni, UTA Bătrâna Doamnă se arată încrezătoare că lotul este unul echilibrat valoric, încrederea și ambiția fiind armele cu care vor încerca să compenseze campania săracă de achiziții și să obțină biletele pentru play-off. În schimb FC Brașov se confruntă în aceste zile cu o situație de incertitudine la nivelul administrativ, clubul brașovean fiind în pragul falimentului. În aceste condiții, o serie de jucători importanți au plecat de la echipă sau âși doresc să plece, ultimul dintre ei, Claudiu Codoban, semnând un contract chiar cu FCM Baia Mare. În aceste condiții Mihai Stere are destule probleme în a alcătui cel mai bun 11 pentru partida de la Arad, și pentru că nu s-a reușit rezolvarea aducerii cu împrumut a unor fotbaliști, doriți de stegari. Deși în partida amicală cu Chindia Târgoviște au pierdut fără drept de apel (0-5), FC Brașov rămâne o echipă redutabilă și incomodă în deplasare, care până nu demult activa în Liga 1.

În fine, scăpată de spectrul retrogradării directe, Metalul Reșița a mai primit o gură de oxigen, prin retrogradarea FC Bihor și FC Caransebeș, iar acum se pregăteșete să abordeze play-out-ul și să obțină cât mai multe puncte. Echipa s-a pregătit foarte bine în acestă perioadă de iarnă, a reușit victorii pe linie, fără gol primit, iar jocul echipei dă speranțe că Metalul nu va mai fi o echipă ușor de bătut, așa cum s-a întâmplat în toamnă, când toată lumea își făcea golaveraj în meciurile cu Metalul. În Valea Domanului își pregăteșete ”desantul” echipa lui Ionuț Popa, Șoimii Pâncota. La pol opus, elevii lui Ionuț Popa au pierdut ultimul amical cu Luceafărul Oradea (1-3), iar antrenorul e destul de îngrijorat de jocul elevilor săi. Anticipăm ca Șoimii Pâncota vor face același meci de deplasare care l-au făcut și la Baia Mare, când au remizat 0-0 cu liderul FCM Baia Mare.

Așadar, o etapă interesantă și extrem de importantă pentru FCM Baia Mare, o etapă care poate consolida poziția de lider și oferi încredere pentru derby-ul din etapa următoare, când elevii antrenați de Dorin Toma și Cristian Bogdan vor întâni o altă pretendentă la primele locuri, UTA Bătrâna Doamnă

Loading...

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.