PRIMA MAŞINĂ. Persoanele fizice pot achiziţiona autoturisme cu credite garantate de stat. Vezi condiţiile

masiniPRIMA MAŞINĂ. Persoanele fizice pot achiziţiona autoturisme cu credite garantate de stat. Vezi condiţiile.
Camera Deputaţilor a adoptat, miercuri, ordonanţa de urgenţă privind programul PRIMA MAŞINĂ, care prevede că persoanele fizice pot achiziţiona prin credite garantate de stat primul autoturism nou al cărui preţ să nu depăşească 50.000 lei.

Ordonanţa de urgenţă 66/2014 prevede că persoanele fizice pot achiziţiona un singur autoturism nou prin contractarea de credite garantate de către stat. Acest autoturism trebuie să îndeplinească cel puţin cerinţele minime ale standartului Euro 5, iar preţul de achiziţie nu depăşeşte 50.000 de lei , la care se adaugă TVA, notează Mediafax.

Cei care vor să beneficieze de acest program sunt cei care la data solicitării creditului garantat declară pe propria răspundere că nu a mai deţinut în proprietate un autoturism bun nou, nu înregistrează restanţe la plata altor credite bancare, iar la data solicitării cerditului garantat beneficiarul programului are vârsta de minimum 18 ani şi capacitatea de exerciţiu.

Beneficiarii programului trebuie să dispună de un avans de 5% din preţul de achiziţie a autorurismului nou, iar garanţia statului va fi de maximum 50% din finanţare acordată. Aceştia trebuie să asigure autoturismul nou cu poliţe de tip CASCO

În caz de nerespectare de către beneficiar a acestei obligaţii, finanţatorul are dreptul de a proceda la încheierea poliţei de asigurare pe cheltuiala proprie, în numele şi în contul beneficiarului, şi de a recupera cheltuielile respective de la beneficiar prin orice modalitate prevăzută de lege, inclusiv prin includerea acestora în ratele de credit lunare.

Prin mecanismul de garantare instituit, Ministerul Finanţelor Publice este autorizat să mandateze Fondul Naţional de Garantare a Creditelor pentru întreprinderile Mici şi Mijlocii în vederea emiterii de garanţii în numele şi în contul statului, în favoarea instituţiilor de credit şi a instituţiilor financiare nebancare care acordă credite persoanelor fizice eligibile pentru achiziţia unui autoturism nou. Instituţia de credit şi instituţia financiară nebancară au dreptul la plata valorii de executare a garanţiei în cazul producerii riscului de credit, iar sumele rezultate din executarea garanţiilor de stat se plătesc finanţatorului de către Ministerul Finanţelor Publice de la bugetul de stat şi se recuperează de la beneficiarul programului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.