Primăria sare în ajutorul proprietarilor din Baia Mare: 27 de blocuri de locuințe vor fi reabilitate din fonduri europene cu sprijinul  Autorității Locale!

Primăria sare în ajutorul proprietarilor din Baia Mare: 27 de blocuri de locuințe vor fi reabilitate din fonduri europene cu sprijinul  Autorității Locale!

În cadrul ședinței extraordinare a Consiliului Local Baia Mare au fost adoptate hotărârile privind aprobarea actualizării documentațiilor și a indicatorilor tehnico-economici pentru obiectivul de investiție: Creșterea eficienței energetice pentru 27 de blocuri de locuințe în Municipiul Baia Mare, proiect finanțat  prin Programul Operațional Regional 2014 – 2020. Fondurile europene nu sunt destinate doar termoizolării de blocuri, ci și pentru alte lucrări: montarea de termopane la balcoane, repararea sau înlocuirea centralelor de scară, montarea unor sisteme de iluminat, introducerea contorizării individuale pentru agentul termic, instalarea de panouri solare sau alte surse de producere a energiei regenerabile.

Un element de noutate este faptul că dacă în trecut contribuția proprietarilor se ridica la 30% din valoarea proiectului, acum procentul, la inițiativa primarului Cătălin Cherecheș,  a scăzut la 10%, diferența fiind suportată de către Autoritatea Locală.

“În cadrul unei Ședințe extraordinare a Consiliului Local Baia Mare au fost adoptate hotărârile privind aprobarea actualizării documentațiilor și a indicatorilor tehnico-economici pentru obiectivul de investiție: Creșterea eficienței energetice pentru 27 de blocuri de locuințe în Municipiul Baia Mare. Proiectul este finanțat prin Programul Operațional Regional – Axa 3.1.A.Astfel, demarăm depunerea de proiecte cu primul lot de blocuri de locuit pe care dorim să le reabilităm termic, câștigând în plus nu doar confort și facturi mai scăzute, ci și o imagine corectă a unor construcții care reprezentau o pata inestetică pe fața orașului. Aceste proiecte cuprind și reabilitarea instalațiilor, schimbarea ferestrelor, schimbarea lifturilor, izolarea planșeelor sau reconstruirea șarpantelor. Contribuția cetățenilor a fost redusă, la inițiativa mea, de la un procent de 30% recomandat de către finanțatorul european la 10%, diferența fiind suportată de autoritatea locală. Acest pachet de proiecte reprezintă preambulul proiectelor de dezvoltare a Municipiului Baia Mare pe care le vom finanța prin Programul Operațional Regional și se vor ridica, în total, la o sumă de aproximativ 50 milioane de euro. Dacă ne gândim că începând cu anul 2012, cu o sumă de 5 ori mai mică am reușit să schimbăm imaginea orașului în mai multe cartiere, până în 2020 vom realiza o adevărată reconstrucție a Băii Mari, gândindu-ne și la finanțarea europeană pentru rețelele de apă și canalizare de aproximativ 40 milioane de euro, la proiectele axate pe infrastructura socială de aproximativ 30 milioane de euro, sprijinind înființarea a peste 200 de societăți comerciale, fiecare beneficiind de un ajutor financiar cuprins între 35.000-40.000 de euro. Vestea bună este legată de investițiile pe care le-am realizat în ultimii 3 ani din bugetul local, având acum oportunitatea să recuperăm sumele investite din surse europene fiind vorba de aproximativ 20 milioane de euro.

Sunt convins că împreună cu băimărenii, după 2-3 ani de muncă în șantier, vom avea bucuria să trăim într-un oraș așa cum fiecare dintre noi și-l dorește, dar în special un oraș cu o calitate ridicată a vieții și cu oportunități economice relevante care vor tenta investitori, specialiști din țară și din străinătate să vină în Baia Mare și să își dezvolte afacerile sau viața profesională și personală.

În mod strategic și responsabil, împreună cu colegii mei care îmi înțeleg viziunea, îmi fac doar datoria pentru comunitate și pentru orașul în care m-am născut.”, a menționat primarul Cătălin Cherecheș.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.