Primăriile vor primi undă verde de la Guvern să se împrumute pe 20 de ani din Trezorerie

Primărille vor primi undă verde de la Guvern să se împrumute pe 20 de ani, în limita totală de 88 milioane lei, din veniturile obținute de stat din privatizare și înregistrate în contul Trezoreriei.

Împrumuturile vor fi acordate inclusiv pentru a acoperi corecțiile financiare impuse de UE pentru proiecte finanțate din fonduri externe nerambursabile. Banii vor fi folosiți și pentru acoperirea costurilor de furnizare a energiei termice în sezonul rece, informează profit.ro.

Împrumuturile vor fi acordate cu o dobândă ROBOR la 3 luni comunicată de Banca Naţională a României în ultima zi lucrătoare a lunii anterioare autorizării împrumutului, plus o marjă de 3,50 puncte procentuale şi care rămâne fixă pe toată durata de derulare a împrumutului.

Perioada de rambursare va fi de până la 20 de ani, cu posibilitatea rambursării anticipate, parţial sau integral, la o limită de îndatorare prevăzută la 30%.

Împrumuturile vor fi contracate pentru achitarea corecțiilor financiare la proiecte finanțate din fonduri externe nerambursabile, Guvernul argumentând că autoritățile locale, ca urmare a unor corecții aplicate proiectelor aflate în implementare, sunt pe de o parte în imposibilitatea achitării acestora, iar pe de altă parte în imposibilitatea asigurării finanțării implementării în continuare a proiectelor. De asemenea, se introduce posibilitatea utilizării excedentului anilor precedenți pentru asigurarea fondurilor necesare în vederea furnizării energiei termice în sezonul rece 2017-2018 de către autoritățile administrației publice locale. Totodată, în vederea asigurării sumelor necesare pentru funcționarea sistemului de protecție a copilului, autoritățile administrației publice locale să poată aloca sume din veniturile proprii în plus față de nivelul standardelor de cost.

Citește mai multe pe profit.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.