Primarul municipiului Baia Mare, Cătălin Cherecheş a lansat proiectul civic „Fără puturoşi şi penali în funcţii publice!”

Primarul municipiului Baia Mare, Cătălin Cherecheş, a anunţat, marţi, într-o conferinţă de presă că a lansat „iniţiativa civică” „Fără puturoşi şi penali în funcţii publice!” având susţinerea consilierilor locali din alianţa politică „Coaliţia pentru Baia Mare”, care l-a susţinut în alegerile locale.

Primarul Cherecheş a precizat, totodată, că împreună cu colegii săi. susţine şi iniţiativa „Fără penali în funcţie publice”.

„Împreună cu reprezentanţii ‘Coaliţiei pentru Baia Mare’ din cadrul Consiliului Local susţin iniţiativa civică ‘Fără penali în funcţii publice!’. Această iniţiativă este una generoasă şi lăudabilă, care se pliază absolut perfect pe ceea ce prevede legislaţia în acest moment şi nu recunosc nicio implicare a vreunui politician sau partid politic în acest demers pur civic, fiind vorba de toate aspectele care înseamnă interdicţii pe care cetăţenii României le au cu privire la accederea în funcţii publice sau autorităţi locale, respectiv în Senatul României şi Camera Deputaţilor sau pentru funcţia de preşedinte al României. Conform legii, este stipulat foarte clar, nu pot fi alese persoane cărora li s-a interzis acest drept stabilit printr-o hotărâre judecătorească definitivă. Pe de altă parte, legea prevede foarte clar că, atunci când eşti condamnat definitiv pentru o infracţiune, nu poţi accede în funcţiile din autorităţile publice locale sau centrale”, a declarat Cătălin Cherecheş.

Acesta a subliniat, totodată, că pentru a accede într-o funcţie publică orice persoană trebuie să aibă o pregătire profesională şi o educaţie bună.

„Consider că nu oricine poate să acceadă într-o funcţie publică. Consider, că din perspectiva educaţională şi profesională, nu oricine poate fi preşedintele României, deputat sau senator. Pe de altă parte, înţeleg că totuşi suntem egali în faţa legii şi avem drepturi, dar totuşi, atunci când marşăm pe un parcurs educaţional, când ne şlefuim de-a lungul vieţii tot ceea ce înseamnă pregătire profesională, acest lucru trebuie să ne califice, pe unii dintre noi, spre a accede în funcţii publice într-un mod în care cetăţenii să înţeleagă cine sunt cei pricepuţi sau nepricepuţi”, a spus Cătălin Cherecheş.

Edilul a susţinut că trebuie create mecanisme de control pentru persoanele care intenţionează să acceadă într-o funcţie publică.

„Cred că trebuie să existe mecanisme de control şi evaluare în momentul în care alegi un cetăţean într-o funcţie publică. Faptul că poţi demite un ales doar prin decizia unui partid politic când este vorba despre un consilier local sau judeţean, dar şi prin moftul unei majorităţi când este vorba de preşedintele Consiliului Judeţean, înseamnă de foarte multe ori o protecţie pentru cei care se dovedesc incapabili în a-şi gestiona funcţiile în folosul celor care i-au ales sau îi pun la dispoziţia unor interese politice malefice. Aceste lucruri generează instabilitate sau lipsa de predictibilitate pentru comunităţi şi tot ceea ce înseamnă organizare a autorităţilor publice locale sau judeţene”, a declarat Cătălin Cherecheş.

Acesta a susţinut că proiectul civic „Fără puturoşi şi penali în funcţii publice” ar putea deveni un exemplu de bună practică în administraţia locală, pentru o evaluare anuală a personalului din administraţie.

„Mecanismele de verificare trebuie să fie foarte clare. Trebuie ca evaluarea să fie făcută anual cu privire la modul în care îşi îndeplinesc atribuţiile aleşii locali şi judeţeni, parlamentarii şi preşedintele României pentru că altfel l-ai plasat prin vot într-o anumită funcţie şi patru ani te uiţi la el indiferent că e bun sau nu sau dacă are activitate sau nu (…) Aşadar, cu privire la acest demers cetăţenesc, pe care înţeleg că partidele politice ar trebui să nu îl vicieze şi să nu îl otrăvească în niciun fel, pentru că este o chestiune mult prea generoasă şi pentru că eu consider că orice partid din România, prin unii dintre membri săi înseamnă grupuri de interese sau oameni interesaţi pentru a avea putere şi a influenţa decizii prin prezenţa lor în astfel de partide (…)Dacă ai făcut o greşeală trebuie să plăteşti. Dacă eşti puturos şi prost trebuie să stai acasă şi nu trebuie să conduci comunităţi sau să ai funcţii publice”, a afirmat Cătălin Cherecheş.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.