Primirea de către secretarul de stat pentru afaceri strategice, Iulian Fota, a vice-ministrului afacerilor externe din Lituania, Mantas Adomenas

Secretarul de stat pentru afaceri strategice Iulian Fota l-a primit joi, 25 mai 2023, pe vice-ministrul afacerilor externe din Lituania, Mantas Adomenas, cu prilejul vizitei oficialului lituanian în România.

În cadrul discuțiilor au fost abordate aspecte de interes și actualitate pe agenda NATO, în perspectiva Summitului aliat de la Vilnius, din 11-12 iulie 2023.

Cei doi oficiali și-au exprimat îngrijorarea față de continuarea deteriorării situației de securitate din regiune, ca urmare a agresiunii Rusiei împotriva Ucrainei. Totodată, au subliniat implicațiile profunde și ample pe care acest război de agresiune le generează pentru securitatea europeană, euroatlantică și la nivel global.

Interlocutorii au evidențiat, totodată, necesitatea continuării eforturilor aliate pentru consolidarea posturii NATO de descurajare și apărare pe Flancul Estic, de o manieră unitară și coerentă, cu implementarea deplină a deciziilor Summitului de la Madrid. În context, secretarul de stat român a evidențiat rolul activ al României ca furnizor de securitate, indicând participarea țării noastre la misiuni de poliție aeriană întărită în statele baltice.

De asemenea, a fost reiterată necesitatea continuării sprijinului pentru Ucraina, dar și pentru Republica Moldova și Georgia. Secretarul de stat Iulian Fota a subliniat că Federația Rusă exercită constant presiuni și utilizează metode hibride asupra Republicii Moldova și s-a referit la necesitatea ca Alianța să continue să acorde atenție și sprijin acestui stat, în susținerea eforturilor sale consolidare a rezilienței.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.