PROGNOZA METEO PE TREI LUNI. Cum va fi vremea de Paşte: precipitaţii abundente în lunile aprilie şi mai

ploaieRegimul termic estimat de meteorologi în următoarele trei luni va sta sub semnul unor temperaturi în general încadrate în limitele perioadei, însă la capitolul precipitații acestea se anunță excedentare în special în aprilie și mai, în majoritatea regiunilor, reiese din prognoza de specialitate, valabilă pentru intervalul aprilie – iunie 2016, prezentată, miercuri, de Administrația Națională de Meteorologie (ANM).

În aprilie, temperatura medie lunară a aerului va avea valori apropiate de mediile climatologice, în cea mai mare parte a țării. Potrivit măsurătorilor de specialitate, media multianuală lunară pentru aprilie este stabilită la 9,3 grade Celsius, luându-se în considerare parametrii monitorizați în intervalul 1981 — 2010. În ceea ce privește valorile termice medii, specialiștii ANM estimează, în perioada analizată, valori medii de temperatură de până la 11 grade Celsius, în Crișana, Maramureș, Transilvania, Dobrogea și Moldova, respectiv de până la 12 grade Celsius în Banat, Oltenia și Muntenia.

Pe de altă parte, cantitățile totale de precipitații vor fi apropiate de mediile multianuale în sud și local în est, iar în restul țării vor avea o tendință spre excedent. Media multianuală a precipitațiilor este stabilită la 51,3 l/mp pentru luna aprilie. Cele mai mari cantități de precipitații sunt estimate în Banat (până la 78 l/mp), Oltenia (până la 75 l/mp), Transilvania (70 l/mp) și Crișana (69 l/mp).

În mai 2016, temperatura medie lunară a aerului se va situa, în general, în limitele normale ale perioadei. Numai în regiunile nordice și în cele din centrul țării, valorile termice se vor putea situa sub media climatologică, stabilită la 14,9 grade Celsius. Cele mai scăzute temperaturi medii se vor înregistra în zona Moldovei (între 10 și 17 grade), iar valori termice medii mai ridicate se vor consemna în Banat, Oltenia și Muntenia, respectiv de până la 18 grade Celsius.

În privința precipitațiilor, prognoza ANM relevă că, în luna mai, cantitățile totale de precipitații vor fi apropiate de mediile multianuale în sudul și local în estul țării, iar în restul teritoriului vor putea fi excedentare, peste media multianuală lunară de 66,5 l/mp. Cele mai mari cantități de precipitații se vor consemna în Maramureș (până la 89 l/mp), Muntenia (86 l/mp), Crișana (85 l/mp), Banat (84 l/mp) și Oltenia (83 l/mp).

Potrivit ANM, în iunie, valorile termice medii lunare ale aerului vor fi apropiate de normalul perioadei în cea mai mare parte a țării. Media lunii iunie se situează la 18,3 grade Celsius. Temperaturile medii vor fi cuprinse între 13 și 21 de grade Celsius în Moldova, între 15 și 19 grade Celsius în Transilvania, respectiv între 16 și 22 de grade Celsius în Oltenia și Muntenia.

Tot la nivelul lunii iunie, precipitațiile totale lunare vor avea o tendință spre deficit în regiunile sudice, estice și local în cele vestice. În restul țării, acestea se vor încadra în limitele climatologice normale, în apropierea mediei multianuale lunare de 84,5 l/mp.

În zona Munteniei, Olteniei, Transilvaniei, Maramureșului, Crișanei, Moldovei și Banatului, cantitățile medii de precipitații ar putea depăși 100 l/mp. Doar în Dobrogea, estimările variază între 27 și 60 l/mp.

Estimările sezoniere sunt realizate de Centrul European pentru prognoze pe medie durată (ECMWF) de la Reading, Anglia, și au un grad de realizare de aproximativ 60%.

Sursa: rtv.net

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.