Proiectul de lege legat de sistemul de irigații, a fost a adoptat

tataruDupă ce în urmă cu 2 săptămâni, din cauza parlamentarilor PNL care s-au abținut de la vot, proiectul de lege legat de sistemul de irigații, așteptat de toți agricultorii, nu a putut fi adoptat, Camera Deputaților a adoptat marţi proiectul legislativ privind unele măsuri de organizare a activităţii de îmbunătăţiri funciare cu 307 voturi pentru și un singur vot împotrivă. Legea irigațiilor prevede alocarea unui miliard de euro, în perioada 2016-2020, pentru reabilitarea și modernizarea infrastructurii primare a sistemului naţional de irigaţii, în vederea reducerii costurilor.

În plus infrastructura secundară de irigații, dată în proprietate privată de către stat, va putea să reintre în proprietatea statului dacă cei cărora le-a fost dată în folosință nu se vor implica în modernizarea ei și păstrarea sa în bună funcțiune. Pe langă acest aspect, a fost introdus un abonament de irigații, urmând ca Guvernul să stabilească, după consultarea cu organizațiile de fermieri, care va fi cuantumul acestuia.

Totodată s-a introdus posibilitatea ca inclusiv micii producători să poată beneficia de sistemele de irigații prin contracte sezoniere, în cazul în care aceștia se confruntă cu condiții de secetă. Am convingerea că acest act normativ este benefic nu doar pentru agricultori, ci pentru întreaga economie a României. Faptul ca aceasta lege a fost adoptată denotă, în opinia mea, respectarea angajamentului luat în fața cetățenilor: crearea unui cadru legislativ pentru dezvoltarea durabilă și sustenabilă a României.

Tot săptămâna aceasta, Camera Deputaților a României a ratificat în regim de urgență,cu 312 voturi pentru și trei abțineri, Acordul privind asistența financiară rambursabilă între România și Republica Moldova în valoare de 150 de milioane de euro, semnat la Chișinău, la 7 octombrie 2015. Creditul va fi acordat pe un termen de 5 ani, cu o dobîndă anuală de 1,5%, exact în condițiile in care România a obținut la rândul ei împrumutul.

Este prima dată în istoria democratică a celor doua țări surori cand trecem de la promisiuni la fapte si acordam o asemenea finanțare. Este obligația istorică și morală a României să ajute Republica Moldova să se dezvolte și să își mențină stabilitatea, de aceea mă bucură foarte mult faptul că în contextul internațional tensionat în care ne aflăm, reușim să sprijinim financiar, și nu numai, Republica Moldova. Felicit Guvernul Ponta pentru aceasta inițiativă extrem de importantă pusă in practică!

                                                                                                                                   

     

Loading...

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.