Proiectul ”Testăm pentru sănătatea maramureșenilor” a fost implementat în perioada iulie – decembrie 2020

Proiectul ”Testăm pentru sănătatea maramureșenilor” a fost implementat în perioada iulie – decembrie 2020

Platforma “www.testaminmaramures.ro” a fost operationala incepand cu 15.07.2020, data la care a fost efectiv lansat proiectul. La momentul respectiv exista aparat de testare functional si autorizat doar la Spitalul de Boli Infectioase si Psihiatrie Baia Mare. In 23.07.2020 s-a pus in functiune aparatul de testare de la Spitalul Municipal Sighetu Marmatiei, iar in 30.07.2020 cel de la Spitalul Orasenesc Viseu de Sus.

La nivelul județului Maramureș, proiectului ”Testăm pentru sănătatea maramureșenilor” a fost implementat în perioada iulie – decembrie 2020. Consiliul Judetean Maramures a alocat pentru finantarea proiectului din bugetul propriu suma de 1.000.000 lei, respectiv contravaloarea a maximum 5.000 de teste , aprobata prin HCJ nr. 110 /16 iunie 2020. Finantarea proiectului s-a facut prin decontare conform prevederilor legale.

Pentru testare s-a utilizat metoda “pooling”, respectiv recoltare proba in esantion format din 2 pana la 8 persoane. Stabilirea esantionului s-a facut la laboratorul de recoltare in functie de capacitatea de testare a fiecarui laborator si de prezentarea (voluntara) a persoanelor inscrise si eligibilizate pentru testare.

Din numarul de 7048 persoane eligibilizate si programate la cele 5 spitale partenere s-au prezentat efectiv la recoltare in vederea testarii 4512 persoane.

Numar de teste efectuate: 2944

Aparatul PCR din cadrul Spitalului Județean de Urgență ”Dr Constantin Opriș” Baia Mare a fost pus in functiune in luna decembrie 2020 si a fost utilizat in prima faza pentru acoperirea necesarului de testare a personalului medical si a pacientilor spitalului.

Numarul de testari s-a facut tinand cont de capacitatea redusa de procesare a probelor avand in vedere faptul ca prioritate la testare au avut-o persoanele care se incadrau in Definitiile de caz pentru infectarile cu noul coronavirus, elaborate de Institutul National de Sanatate Publica si respectarea regulilor privind prioritizarea testarilor.

De asemenea, laboratoarele s-au confruntat cu o supra-aglomerare ca urmare a numarului mare de cazuri de Covid 19, capacitatea de testare a acestora fiind mult depasita.

Pentru derularea acestui proiect s-a constituit o unitate de implementare formata din reprezentanti ai tuturor partenerilor. Domnul Somogyi Attila a fost numit de catre Presedintele Consiliului Judetean Maramures, domnul Gabriel Valer Zetea, în funcție la momentul respectiv, manager coordonator al unitatii de implementare.

Loading...

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.