Promovarea României prin Maramureşul Istoric

În perioada 28 noiembrie – 7 decembrie a.c, în oraşul francez Croissy sur Seine s-a desfăşurat un festival trinaţional de excepţie, PicturaMusica, eveniment din cadrul proiectului de cooperare descentralizată Vişeu de Sus-Croissy sur Seine. Proiectul a fost iniţiat de către Vasile Tomoiagă, campion mondial la canotaj, preşedintele Clubului EntRO (Clubul Antreprenorilor Români din Străinătate), căruia i s-au alăturat în acest demers: Primăria, Consiliul Local şi Centrul Cultural-Social Vişeu de Sus, Liga Studenţilor Români din Străinătate Filiala Franţa, Asociaţia «Croissy sans Frontières» şi Clubul Antreprenorilor Români din Strãinãtate.

Prima fază a proiectului, „Să învăţăm să ne cunoaştem”, s-a concretizat în vara anului 2013, printr-o serie de evenimente culturale desfășurate în cele două orașe partenere (Concurs internațional de pictură impresionistă la Croissy sur Seine și Tabăra Internațională de Pictură ”Impresionism pe Valea Vaserului”, vizitarea Maramureșului Istoric).
Anul acesta, scopul parteneriatului este acela de a construi proiecte împreună. Unul dintre acestea este proiectul de promovare a imaginii României prin Maramureșul Istoric. În acest sens, în luna iulie, la Vișeu de Sus au avut loc o serie de evenimente de înaltă ținută: Conferinţa ”Inovez, deci exist” a dr. ing. Florin Păun, director de inovație în Franța, a doua ediție a taberei internaționale de pictură, Teambuilding-ul Ligii Studenţilor Români din Străinătate, Crosul Vaserul, Trenul campionilor. Campionii Gabriela Szabo, Elisabeta Lipă, Andreea Răducan, Valeria Răcilă şi Vasile Tomoiagă, împreună cu artişti, oameni de ştiinţă, tineri profesionişti, fiecare în parte campion în domeniul său de activitate, au onorat cu prezența lor Vișeul de Sus.
Din 28 noiembrie până în 7 decembrie, evenimentele s-au ”mutat” în orașul francez. Asociaţia «Croissy sans Frontières», Clubul Antreprenorilor Români din Străinătate și Liga Studenţilor Români din Străinătate Filiala Franţa au organizat, sub cupola unui festival cu deschidere multiculturală, PicturaMusica, o expoziție de pictură, spectacole folclorice, dar și spectacole de muzică  clasică.
Vineri, 28 noiembrie, la castelul Chanorier, a avut loc deschiderea oficială, urmată de vernisajul unei expoziții trinaționale de pictură, cu peste 80 de lucrări ale unor artiști plastici francezi, germani și români. Au participat cu lucrări mari artiști români (Nicolae Maniu, Valentin Muste), printre care s-au numărat și artiști plastici vișeuani: Ghertruda Zsegora și Adeline Timiș. Și din acest punct de vedere, Tabăra Internațională de Pictură ”Impresionism pe Valea Vaserului” nu a rămas fără ecou, toți artiștii menționați fiind prezenți și la Vișeu de Sus. Au fost prezenți primarii orașelor Croissy sur Seine, Altenglan (Germania) și Vișeu de Sus, reprezentanți ai ambasadei României, oameni de știință și artiști de renume.
Ziua de sâmbătă a fost dedicată valorilor tradiționale, folclorului, prieteniei între oameni și, prin extensie, între națiuni. Începând cu ora 18.30, publicului francez, român și german i-a fost oferit un spectacol folcloric, susţinut de trupa franceză Pastres et Pastretos și ansamblul folcloric Maramureșul al Centrului Cultural-Social Vişeu de Sus. În demersul de promovare a valorilor maramureşene, vișeuanii au fost însoțiți de Ana Maria Tomoiagă și Bogdan Bizău, doi dintre cei mai îndrăgiți interpreți ai folclorului din această zonă etnografico-folclorică.

Așa cum organizatorul acestui spectacol, dr. Anuța Pop, a afirmat, ”dacă vorbim despre Maramureșul autentic, tradițional, despre cântec trăit, vorbim despre Grupul Iza. Ioan Pop, Ioachim Făt și Grigore Chira, la invitația domnului Vasile Tomoiagă, s-au alăturat cu mare bucurie acestui proiect, oferind un recital de excepție și reușind, alături de ansamblul Maramureșul, de Ana Maria și de Bogdan, să ridice sala în picioare și, mai mult decât atât, să unească, mână în mână, francezi, români și germani deopotrivă, într-o roată moroșenească.
Evenimentele derulându-se în perioada postului Crăciunului, vișeuanii au adus o bucurie și românilor din diaspora, apropiindu-i, prin intermediul unui recital de colinde susținut duminică, 30 noiembrie, la Catedrala Mitropolitană de la Paris, de marea sărbătoare a Nașterii Mântuitorului și de colindul străbun. Emoționant a fost să se audă răsunând colinde moroșenești în inima Parisului, cântate de o catedrală plină de români mândri de obiceiurile și credința lor.
Luni, 1 decembrie, de Ziua Națională a României, alături de marii campioni Andreea Răducan și Vasile Tomoiagă, ansamblul folcloric ”Maramureşul” al Centrului Cultural a fost prezent la Ambasada României de la Paris, având onoarea de a fi întâmpinat de către Excelența Sa domnul ambasador Bogdan Mazuru.
De remarcat este implicarea deosebită a marii gimnaste Andreea Răducan, care a fost prezentă și a participat activ atât la manifestările de la Vișeu de Sus, cât și la cele de la Croissy sur Seine și Paris.
Evenimentele dedicate cooperării româno-franceze au continuat întreaga săptămână. Sărbătoarea tradițională de Sfântul Nicolae a fost marcată la Croissy sur Seine de colinde românești interpretate de LSRS Franța.
Sâmbătă, 6 decembrie, la Biserica din Croissy-sur-Seine a avut loc un moment cu o puternică încărcătură spirituală, menit să evidențieze, o dată în plus, unitatea între partenerii implicați în proiect, fără bariere de limbă, naționalitate, nici chiar religie: celebrarea ecumenică, de fapt o rugăciune comună, la care au participat reprezentanți ai religiilor protestantă, ortodoxă și catolică.
Seria evenimentelor a fost încheiată magistral duminică, 7 decembrie, de un spectacol de muzică clasică și canto, suţinut de Thomas Germain, Jérôme Boutillier, Cristina Ardelean și Vlad Crosman, tineri de aleasă ținută și calitate artistică.
Iar proiectul nu se oprește aici. Coordonatorii lui : Vasile Tomoiagă, Natacha Derveaux, Alexandru Urdaș, Vasile Coman și Anuța Pop ne-au promis acest lucru.
Vișeul de Sus a arătat lumii că Maramureșul are valori tradiționale, dar și valori de cultură contemporană, că are oameni ce ne fac cinste, oriunde s-ar afla!

Loading...

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.