Propuneri legislative pentru modificarea art. 87 și art. 88 din Legea nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice!

senat__98876000-300x168Senatorul Liviu Marian Pop este iniíatorul a două propuneri legislative pentru modificarea art.87 și art. 88 din Legea nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice.

Art. 87

Realitatea zilelor noastre arată că nivelul de trai în România este reflectat în mod extrem de diferit în funcţie de mărimea veniturilor familiale lunare (anuale) şi de mărimea fiecărei familii, în corelaţie cu cheltuielile de consum structurate pe produse alimentare, produse nealimentare şi servicii. Pentru a elimina o serie de discrepanțe dintre diferite categorii de persoane, senatorul Liviu Marian Pop a propus modificarea art. 87 din Legea nr. 263.

Măsura înaintată spre dezbatere are ca obiectiv fundamental sprijinirea unei categorii de beneficiari de pensie de urmaș, asigurând astfel un trai normal familiei supravieţuitoare, prin prelungirea duratei de acordare a pensiei de urmaş de la 6 luni la 12 luni de la data decesului susţinătorului familiei. În acest context trebuie acceptat faptul ca această măsura reprezintă o necesitate care duce la  lichidarea formelor celor mai dure ale sărăciei extreme: lipsa unui venit minim.

Art. 88

Pensia de urmaş îşi află raţiunea în faptul că cel decedat era “susţinătorul” soţiei şi copiilor astfel încât este necesar ca sarcina acoperirii cheltuielilor materiale pentru existenţa acestora să fie asumată de asigurările sociale de stat. Problema pensiilor de urmaş şi a viitorului sistemului de asigurări sociale este una foarte dificilă, dar trebuie luate măsuri in ceea ce priveşte si aceste categorii de beneficiari.

Părintele supravieţuitor care are în îngrijire unul sau mai mulţi copii, are misiunea de a asigura copiilor dreptul la o viaţă sanatoasă, la educaţie, în contextul în care, guvernul, organismele şi organizaţiile internaţionale consideră educaţia unul dintre cele mai eficiente mijloace de ridicare a standardelor de viaţă, de diminuare şi prevenire a diferitor fenomene cu impact negativ asupra familiilor, parinte şi copil supravieţuitor (abandon şcolar, corupţie, infracţionalitate, delincvenţă, muncă ilegală), şi de a oferi ajutor pentru soluţionarea situaţiilor de criză, ca: sărăcie, excluziune socială, abandon şcolar.

Măsura înaintată spre dezbatere de către senatorul Liviu Marian Pop are ca obiectiv fundamental sprijinirea acestei categorii de beneficiari, asigurând astfel suport mai accentuat pentru familiile cu copii pentru asigurarea unui trai normal familiei supravieţuitoare.

Acest demers reprezintă o investiţie în noua generaţie: asigurarea condiţiilor decente de viaţă pentru copii şi a accesului lor la oportunităţile de dezvoltare; eradicarea sărăciei copiilor, acces egal la educaţie pentru copiii din grupurile vulnerabile.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.