PSD pe prima poziție în preferințele cititorilor ”Maramureș Jurnal”

sondaj”Maramureș Jurnal” a demarat, pentru aproximativ două săptămâni, un nou sondaj de opinie, în care am cerut opinia cititorilor noștri cu privire la partidul care va câștiga alegerile locale în vara anului 2016. Așa cum am scris și în articolul de prezentare al sondajului, votul dat de dumneavoastră nu surprinde.

Ne așteptam, potrivit rezultatelor ultimelor alegeri din anii 2008, 2009, 2012 și 2014 ca marile partide ale României, PNL și PSD (care sunt și principalele forțe politice ale Maramureșului) să meargă la un procent apropiat, fapt care s-a și întâmplat.

Votul s-a închis după ce 1.500 dintre dumneavoastră v-ați exprimat opțiunea politică, iar rezultatul este, așa cum am afirmat și mai devreme, cel scontat. Încă din prima zi a demarării sondajului nostru, PSD și PNL au mers umăr la umăr, rareori diferența între cele două formațiuni fiind mai mare de zece voturi. Pe parcursul a două săptămâni, în câteva zile PNL a reușit să ajungă înaintea PSD cu câteva voturi, însă partidul trandafiriu s-a redresat repede prin votanții săi și a preluat conducerea.

Pe lângă PSD și PNL, în sondajul nostru au apărut și UNPR, UDMR și ALDE, iar celelalte partide mai mici, gen PMP, PRM, PRU etc. au intrat la categoria ”Alții”.

Votul s-a închis după ce au fost înregistrate 1.500 de opțiuni unice, iar câștigătorul este, de această dată, PSD, cu 608 voturi care reprezintă un procent de 41% din totalul sufragiilor exprimate. Foarte aproape, așa cum s-a și prevăzut, se situează PNL, cu 604 voturi, respectiv un procent de 40%. Pe locul 3, la mare distanță însă, se află UNPR, cu 93 de voturi și un procent de 6%, ceea ce dovedește că, dacă ar merge singuri în alegeri, partidul lui Gabriel Oprea ar reuși să atingă pragul minim de 5% pentru a accede în Consiliul județean, respectiv consiliile locale.

ALDE, marele pierzător al alegerilor din 2016

 Procentul dat UDMR este sub așteptări, (de numai 2%, cu 35 de voturi), dat fiind faptul că, la nivelul județului, aproximativ 10% din populație este de origine maghiară și este bine știut faptul că, maghiarii votează disciplinat partidul lor. Explicația ar fi, însă, că în acest sondaj s-au exprimat mai puțin cei de etnie maghiară, însă procentul pe care îl vor da la alegerile viitoare va fi, cu siguranță, mai mare.

Nu surprinde, însă, scorul extrem de slab înregistrat de ALDE, de numai 1%, cu un total de 19 voturi din 1.500 de voturi exprimate. Tocmai s-a dovedit că, în Maramureș, ALDE nu există. Iar dacă deputatul ALDE, Cornelia Negruț a avut o declarație pur politică în care consideră că Emil Marinescu, colegul ei din Consiliul Județean nu face nimic (lucru perfect adevărat de altfel), ar trebui să își analizeze și activitatea personală, fiindcă din calitatea de președinte al ALDE Maramureș reprezintă acest partid, iar procentul obținut este unul mai mult decât slab.

”Alții” au obținut 141 de voturi, respectiv 9% din sufragii, voturi care se pot împărți, în mai mică sau mai mare măsură, între partidele care nu au fost enumerate în sondaj. Alegerile de anul viitor vor dovedi cât de real a fost sondajul nostru care, până în acest moment, respectă votul care a fost înregistrat competițiile anterioare.

”Maramureș Jurnal” mulțumește, încă o dată, tuturor celor care s-au exprimat în cadrul acestui sondaj și care ne urmăresc cu interes, zi de zi, iar competitorilor politici le dorim, deopotrivă, succes în bătăliile electorale care îi așteaptă.

Amalia Babici Man

Loading...

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.