Psihologia fericirii: Cum putem să fim mai fericiți?

Conform dicționarului explicativ al limbii române, cel mai cuprinzător dicționar de uz general al limbii române, fericirea este definită drept o stare de mulțumire sufletească intensă și deplină. În viața de zi cu zi, folosim acest termen pentru a descrie o serie de emoții pozitive, printre care bucurie, mulțumire, amuzament, coordonare la nivel afectiv cu alte persoane.

Despre fericire se spune că este o stare mentală de bine, caracterizată prin satisfacție intensă. Fericirea poate fi explicată prin diverse abordări biologice, psihologice, religioase și filosofice. Pe de o parte, există așadar anumite concepte general valabile despre fericire. Pe de altă parte, fericirea nu are o rețetă universală. Fiecare individ este diferit, iar ceea ce reprezintă fericirea pentru o anumită persoană, poate să nu reprezinte același lucru pentru o altă persoană.

Cum ne găsim fericirea personală

Fericirea ține de diverse motivații personale, dar și de standarde proprii, de modul în care privim viața. Putem să fim fericiți atunci când ni se îndeplinesc anumite aspirații și obiective sau putem să găsim mereu elemente care să se pună în calea fericirii noastre. Astfel, totul depinde de perspectivă, de modul în care privim lucrurile. Din acest punct de vedere, se poate spune că fericirea este și o alegere personală, dar cu siguranță depinde atât de noi, cât și de alte elemente din jurul nostru pe care le putem controla în mod limitat.

Fericirea ține adesea de oamenii cu care avem diverse feluri de relații, mai mult decât de posesiuni materiale și de alte lucruri. În lumea modernă, a fi fericit înseamnă inclusiv să fii împlinit pe plan profesional. Elementele ce țin de carieră și statut social sunt din nou relative, depind de gradul nostru de mulțumire. În cele din urmă, relațiile interumane sunt cele care ghidează fericirea la nivelul cel mai profund. Din nou, pentru că oamenii sunt diferiți, își pot defini fericirea în moduri distincte.

Găsirea fericirii personale ține de educație, aspirații, stare sufletească, emoții, rațiuni, modul de a privi lumea și de a te raporta la aceasta. Avem tendința de a face planuri pe termen mediu și lung, dar se consideră adesea că viața este ceea ce ți se întâmplă în timp ce ești ocupat să faci alte planuri, după cum spunea celebrul artist John Lennon.

Fericirea în viața cotidiană

Ideal este să nu avem o țintă de fericire pe termen lung, greu de îndeplinit, pentru care să ne concentrăm și să sacrificăm multe lucruri pe parcurs, pentru că nu există nicio garanție cu privire la atingerea respectivului punct teoretic. Mult mai inspirat este să ne oferim fericire în viața cotidiană, chiar și în doze mici, pas cu pas, prin deciziile pe care le adoptăm în fiecare zi. Fericirea stă în lucruri mici, se mai spune, iar acest principiu este mult mai înțelept.

Obiectiv universal, acest concept denumit fericire se regăsește adesea în literatură, filme și seriale de dramă, iar mai nou chiar și în jocuri video, în universul digital. În materie de cărți, există lucrări de specialitate, în zona de psihologie și filosofie, fel de fel de eseuri, dar și romane care transmit, prin ficțiune, gânduri profunde ale naratorilor.

În lumea filmelor, printre titlurile care abordează în mod direct fericirea se numără Lovers Rock (2020), Inside Out (2015), Happy-Go-Lucky (2008), Amélie (2001) sau Shall We Dance? (1996). Într-un fel sau altul, extrem de multe filme și seriale fac referire, chiar și subtil, la fericire sau, din contră, la lipsa acesteia.

Jocurile video pot induce, la rândul lor, o stare de fericire prin relaxare sau adrenalină. În unele cazuri, termenul „happy” (fericit – în limba engleză) apare chiar în denumirea unor sloturi online ca Happy Birds (2014) sau chiar în denumirea aleasă de unii producători de conținut pentru cazino, așa cum este Relax Gaming. Jocurile de profil aduc bucurie și stare de bine jucătorilor, oferind o experiență pozitivă.

Adesea putem observa că suntem fericiți când ne distrăm, când consumăm diverse resurse de divertisment în timpul liber. Pentru a ne proteja aceste experiențe, trebuie mereu să acționăm echilibrat și responsabil. Chiar dacă munca poate fi foarte plăcută, probabil timpul liber este cea mai fericită perioadă pentru orice om, căci atunci poate face alegeri personale, fără absolut niciun compromis.

Sursa foto canva.com

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.