Rabla 2016 ar putea începe în iunie

rablaGuvernul a adoptat, miercuri, un memorandum care accelerează debutul programului Rabla, a anunţat purtătorul de cuvânt al Executivului, Dan Suciu, într-un briefing, la Palatul Victoria. Surse citate de Agerpres au precizat că Programul ‘Rabla’ ar putea demara efectiv la începutul lunii iunie.

RABLA 2016 – ‘E vorba de un memorandum care explica mecanismul şi punea la dispoziţia Guvernului toate elementele legate de programul respectiv. El a fost adoptat în Guvern, dar e o procedură intermediară în tot lanţul acesta de proceduri legale, care pot declanşa în sfârşit programul Rabla (…). El evident accelerează debutul programului şi e o chestiune de timp scurt, nu pot să vă dau o estimare, dar (…) presupunea acest pas intermediar, cu aprobarea memorandumului, întregul demers’, a spus Dan Suciu, răspunzând unei întrebări.

Memorandumul prevede încadrarea măsurii ajutorului de minimis pentru ”Programul de stimulare a înnoirii Parcului auto national” pentru anul 2016, sub forma de fonduri nerambursabile din veniturile Fondului pentru mediu, în politicile economico-bugetare şi financiare ale statului român, în limita fondurilor prevăzute cu această destinaţie prin bugetul anual al Fondului pentru mediu, aprobat conform legii.

Potrivit reprezentanţilor Ministerului Mediului, Apelor şi Pădurilor, contactaţi de AGERPRES, memorandumul referitor la Programul ‘Rabla’ reprezintă o formalitate necesară Ministerului Finanţelor Publice, iar condiţiile şi sumele alocate acestui program nu se schimbă.

După semnarea Ordinului de ministru privind derularea programului ‘Rabla’, lucru care se va întâmpla cel târziu joi, 19 mai, va începe începe etapa de validare a producătorilor şi dealerilor, cel mai probabil săptămâna viitoare. Această etapă va dura între 7 şi 10 zile.

Sursele citate au precizat că Programul ‘Rabla’ ar putea demara efectiv la începutul lunii iunie.

Valoarea totală a programului în acest an este de 220 de milioane lei, din care 75 de milioane de lei vor fi alocate extensiei ‘Rabla Plus’, prin care românii pot cumpăra maşini electrice 100%.

Din datele oficiale, reiese că, pentru acest an, programul clasic ‘Rabla’ va avea un buget de 145 de milioane de lei, iar valoarea tichetului va fi tot de 6.500 de lei ca şi în anul anterior. În program sunt admise la casare maşinile vechi mai vechi de 8 ani. La fel ca şi în 2016, vor exista eco-bonusuri, respectiv de 750 lei la achiziţionarea unui autovehicul nou al cărui motor generează o cantitate de emisii de CO2 mai mică de 100 g/km, în regim de funcţionare mixt, dar şi pentru automobilele hibrid, astfel încât cumpărătorii vor putea intra în posesia a maximum 9.000 de lei.

Pe de altă parte, în cazul programului ‘Rabla Plus’ va exista, pe de o parte, o primă de 5.000 de lei acordată celor care vor să cumpere un automobil nou hibrid, iar pe de altă parte de 20.000 de lei pentru o maşină 100% electrică.
Noutatea este că persoanele care vor să aplice la ‘Rabla Plus’ nu sunt obligate să caseze o maşină veche. Dacă, însă, cei care vor casa o maşină veche au în plan achiziţionarea unei maşini electrice, pot intra în posesia unui tichet valoric de 6.000 de euro.
Estimările Ministerului Mediului, Apelor şi Pădurilor (MMAP) arată că pentru ediţia din acest an a Programului ‘Rabla’ vor fi scoase din uz 20.000 de maşini vechi, mai vechi de opt ani.

Sursa: economica.net

Loading...

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.