RAZBOI în Orientul Mijlociu: Arabia Saudită atacată

razbliLucrurile par să scape de sub control în Peninsula Arabiei. Arabia Saudită a fost atacată în cursul serii de ieri și al nopții din Yemen. Este vorba de o o acțiune foarte viguroasă a rebelilor houthi (șiiți) sprijiniți de trupe fidele fostului președinte al Yemenului. Confruntați cu bombardamente ale unei coaliții internaționale conduse de Arabia Saudită, milițiile șiite au decis să contraatace chiar în regatul saudit.

Arabia Saudită a afirmat joi că a ucis zeci de rebeli şiiţi yemeniţi respingând primul atac de amploare lansat împotriva regatului de aceşti rebeli de când sunt vizaţi de o campanie aeriană desfăşurată de Riad în Yemen, transmite AFP.

„Trupele la sol au respins astăzi (joi) un atac al miliţiilor houthi la graniţa de sud de la Najran”, a anunţat Ministerul Apărării într-un comunicat dat publicităţii de agenţia oficială SPA.

Rebelii houthi au fost ajutaţi trupe fidele fostului preşedinte al Yemenului Ali Abdallah Saleh, care a părăsit puterea în 2012 pe fondul Primăverii arabe, potrivit documentului amintit.

Cel puţin trei soldaţi saudiţi şi-au pierdut viaţa în acest incident „neobişnuit”, se menţionează în comunicat, iar trupele la sol au fost sprijinite de raiduri aeriene.

Arabia Saudită conduce de la 26 martie o coaliţie de ţări arabe care bombardează poziţiile rebelilor în Yemen pentru a împiedica miliţiile houthi, care au preluat controlul asupra capitalei şi l-au contrâns la exil pe preşedintele Abd Rabbuh Mansur Hadi, să cucerească alte teritorii.

Între timp marina americană a început „să însoţească” navele de comerţ sub pavilion american în Strâmtoarea Ormuz, au informat joi oficiali din cadrul Departamentului Apărării al Statelor Unite, la două zile după interceptarea de către Iran a unui cargou din Insulele Marshall, potrivit AFP.

„Nave ale Marinei vor fi în aceeaşi zonă” cu vasele comerciale în cauză şi vor comunica cu acestea, însă propriu-zis nu este vorba de o escortă, a făcut cunoscut unul dintre oficiali.

„Vor fi destul de aproape pentru a interveni dacă va fi nevoie”, a precizat el.

Acest rol însoţitor nu implică o sporire a prezenţei navale americane în regiune, pentru că la faţa locului se află deja suficiente vase americane, conform surselor amintite.

Nava lansatoare de rachete Farragut este în prezent în zona Strâmtorii Ormuz, însoţită de trei vedete de patrulare.

Loading...

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.