REACȚIE RAPORT MCV

Biroul de informare şi relaţii publice din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție este abilitat să aducă la cunoştinţa publicului următoarele:     

Conducerea MP a luat act de Raportul Comisiei către Parlamentul European și Consiliu privind progresele realizate de România în cadrul mecanismului de cooperare și verificare, publicat la 22 noiembrie 2022.

Concluzia documentului este aceea că se „consideră că progresele realizate de România în cadrul MCV sunt suficiente pentru a îndeplini angajamentele asumate de România la momentul aderării sale la UE.”

Obiectivele stabilite în responsabilitatea parchetelor, constând, în esență, în implementarea unui proces judiciar eficient și transparent, în special prin efectuarea unor anchete penale obiective și susținute în cazurile de corupție la nivel înalt și în administrația publică locală, au fost atinse.

Rezultatele obținute în această perioadă supusă monitorizării, evidențiate prin rapoartele Comisiei, demonstrează că procurorii și-au asumat în mod constant și ireversibil rolul de a investiga în mod profesionist și imparțial cazurile de corupție, prin eforturi depuse deseori într-un mediu ostil.

După cum se arată în ultimul raport, progresele privind lupta anticorupție vor fi monitorizate în cadrul unui nou mecanism, aplicabil tuturor statelor membre ale Uniunii Europene, respectiv Raportul referitor la statul de drept.

Salutăm faptul că progresele tehnice sunt dublate de inițiative politice din care Comisia reține atingerea obiectivelor stabilite prin decizia de instituire a MCV. De asemenea, evidențiem că strânsa colaborare cu ministrul justiției, ca și suportul său pentru acțiuni destinate consolidării capacității parchetelor reprezintă elemente esențiale care au contribuit la atingerea obiectivelor de referință MCV.

Asigurăm societatea de determinarea procurorilor în vederea continuării cu seriozitate a demersurilor de combatere a corupției la toate nivelurile și de a contribui la înfăptuirea unui act de justiție credibil și respectat de cetățeni.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.