Recomandările personalului medical care activează în cabinetele din școli pentru elevii din Baia Mare

Personalul medical din cabinetele școlare oferă elevilor recomandări pentru prevenirea bolilor de sezon.

La întoarcerea în unitățile de învățământ preșcolarii și elevii au fost întâmpinați de către personalul medical din cabinetele școlare, din subordinea Direcției de Asistență Socială, care realizează triajul epidemiologic.

Triajul a constat în controlarea igienei individuale, examinarea tegumentelor, mucoaselor şi scalpul. Nu au fost admişi în colectivitate copiii care prezintă: angină cu febră, angină cu depozite pultacee, angină cu secreţii nazale muco-purulente, sindrom tusigen cu febră, conjunctivită acută, ochi roşu până la diagnosticare, subicter şi icter până la diagnosticare, erupţii cutanate cu potenţial infecto-contagios, până la diagnosticare, pediculoză.

Cu această ocazie s-au făcut recomandări pentru prevenirea infecțiilor respiratorii sau acutizarea bolilor cronice existente care pot să apară în sezonul rece. Bolile «de sezon» includ: guturaiul, virozele respiratorii, pneumopatiile, gripa și alte afecțiuni acute din sfera ORL. Incidența lor este crescută în acest sezon tocmai din cauza aerului rece favorizant și scăderii imunității organismului. Cel mai eficient mijloc de prevenție rămâne igiena personală respectiv spălarea mâinilor cu săpun și apă din abundență, arată specialiștii DAS Baia Mare.

Menționăm și alte recomandări oferite de personalul medical:

– izolarea la domiciliu sau spital a celor bolnavi;

– evitarea colectivității – serviciu, gradiniță, școală, spații închise supraaglomerate;

– aerisirea sălilor de clasa sau a încăperilor de la domiciliu;

– folosirea unei batiste sau a unui servețel de unică folosință în cazul strănutului sau tusei, urmat de igiena mâinilor cu apă caldă și săpun;

– folosirea vestimentației adecvată temperaturii de afară;

– amânarea vizitelor la persoanele bolnave;

– alimentație sănătoasă cu multe fructe și legume. Creșterea aportului de vitamine în alimentație, în special a Vitaminei C – necesară fortificării sistemului imun;

– mișcare fizică în aer liber, pentru că efortul fizic tonifică organismul;

– evitarea oboselii fizice și psihice prelungite;

– igiena somnului și gestionarea corectă a timpului de lucru/odihnă.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.