Rectoratul Universității Tehnice Cluj – N elimină discriminarea pe criterii de vârstă la acordarea burselor din semestrul II

universitateaRectoratul Universității Tehnice Cluj – N elimină discriminarea pe criterii de vârstă la acordarea burselor din semestrul II

Cu aproximativ o săptămână în urmă, câțiva studenți ai Universității Tehnice Cluj – Centrul Universitar Baia Mare au demarat o adevărată campanie în ”lupta cu sistemul”, pentru a-și obține drepturile ce le-au fost tăiate în baza unei decizii luate de Senatul și Consiliul de Administrație al Universității Tehnice Cluj. Gigi Sasu, masterand la Drepturile Omului în cadrul Centrului Universitar Nord și unul dintre promotorii acestui demers s-a și prezentat, în cursul dimineții de marți, 17 noiembrie 2015, la Parchet, unde a depus o sesizare de suspiciune de abuz în serviciu comis de Senatul și Consiliul de Administrație al Universității Tehnice Cluj. ””Am depus o sesizare privind posibile infracțiuni de abuz în serviciu împotriva Universității Tehnice Cluj. Consiliul de Administrație și Senatul Universității au adoptat, în luna iulie 2015, un Regulament de acordare al burselor care încalcă prevederile unei Hotărâri de Guvern și de asemenea, prevederi ale Constituției în ceea ce privește egalitatea de șanse și discriminare”, a declarat Gigi Sasu.

Pe de altă parte, Cristina Hogye, masterand, s-a adresat rectorului Centrului Universitar Nord și a reclamat criteriul discriminator de acordare al burselor în cadrul Universității, Regulament care prevede, la articolul 3, că tinerii peste 26 de ani nu mai beneficiază de burse.

Reclamanții au solicitat și ajutorul Ligii Studenților ”Pintea Vitezul”, ajutor care a întârziat la început, însă, prin vocea președintelui Vlad Caniuca, Liga va susține demersurile reclamanților și, mai mult, s-a luat legătura cu un avocat care va înainta două solicitări către Consiliul de Administrație, respectiv Senatul Universității Tehnice Cluj – Centrul Universitar Baia Mare.

În răspunsul transmis Cristinei Hogye de către rectorat se arată faptul că, începând cu semestrul II al anului universitar 2015 – 2016 se va lua în calcul revenirea asupra acestui criteriu discriminatoriu și acordarea de burse stundenților care au împlinit 26 de ani. ”Ca răspuns la cererea dvs. Înregistrată sub nr. 3062/11.11.2015 vă comunicăm că acordarea burselor de studiu la nivelul UTC-N s-a efectuat în conformitate cu Regulamentul privind acordarea burselor pentru studenți – ciclurile de studii licență și masterat, forma de învățământ cu frecvență adoptat de către Senatul UTC-N în data de 22.07.2015, în baza prevederilor art. 118 al. 1 lit. a) și f) coroborate cu cele cuprinse în art. 223 al 2 din Legea Educației Naționale nr. 1/2011. Vă comunicăm, de asemenea, că se are în vedere, începând din semestrul II al unului universitar 2015 – 2016 modificarea Regulamentului privind acordarea burselor pentru studenți – ciclurile de studii licență și masterat, forma de învățământ cu frecvență în sensul eliminării în cazul burselor de studiu, merit și performanță a limitării acordării acesteia până la o anumită vârstă”, s-a comunicat în răspunsul oficial.

Cristina Hogye va acționa Universitatea în instanță pentru a recupera bursa aferentă primului semestru

Bursa de studiu, merit sau performață este o recompensă pe care universitățile o acordă studenților și masteranzilor care obțin rezultate bune și foarte bune la pe parcursul unui semestru/an universitar. Limitarea vârstei de obținere a bursei a fost o discriminare aprobată tacit de Consiliul de Administrație și Senatul Universității Tehnice Cluj și aplicată de Centrul Universitar Nord, fără ca nimeni să se sesizeze.

Cristina Hogye a arătat că nu este în totalitate mulțumită de răspunsul rectoratului, fiindcă deși s-a făcut dreptate pentru toți cei care au peste 26 de ani și pentru studenții care vor urma, în continuare, cursurile acestei universități, ea pierde primul semestru de bursă. ”Nu este corect acest articol 3 din Regulament și, după răspunsul primit de la rector, chiar și ei recunosc că a fost un criteriu de discriminare. Însă nu arată că vor aplica noul regulament retroactiv, ceea ce înseamnă că eu pierd, nemotivat, bursa pe un întreg semestru. Și nu sunt de acord cu asta, motiv pentru care voi merge cu acțiunea mai departe și îi voi chema în instanță pentru a-mi recupera drepturile bănești”, a declarat Cristina Hogye.

 

Amalia Babici Man

Loading...

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.