Reduceţi viteza în apropierea trecerilor pentru pietoni!

Neacordarea priorităţii de trecere pietonilor a fost cauza unui eveniment rutier produs ieri dimineaţă, în jurul orei 08.00, pe strada 22 Decembrie din municipiul Baia Mare.

O tânără în vârstă de 31 de ani care s-a angajat regulamentar în traversarea străzii a fost surprinsă şi accidentată de un autoturism care circula spre Piaţa Izvoarele. Tânăra a fost transportată la spital pentru acordarea de îngrijiri medicale şi nu a rămas internată. Atât victima cât şi conducătorul auto, un tânăr în vârstă de 27 de ani din Baia Mare, au fost testaţi cu aparatul etilotest, rezultatul fiind zero în ambele cazuri.

Tot din cauza neacordării priorităţii de trecere, azi dimineaţă la ora 02.40, un alt conducător auto a lovit un pieton pe bulevardul Unirii. Şoferul în vârstă de 24 de ani conducea un autoturism dinspre B-dul Traian spre b-dul Bucureşti, iar după ce a lovit pietonul care traversa strada regulamentar, a părăsit locul accidentului, fiind identificat ulterior de poliţişti. Acesta a refuzat testarea cu aparatul etilotest, însă a fost transportat la spital unde i s-a recoltat o probă de sânge.

Pietonul, un tânăr de 18 ani din Baia Mare, a fost transportat la spital pentru acordarea de îngrijiri medicale. În ambele cazuri poliţiştii continuă cercetările şi vor dispune măsuri legale.

Reamintim conducătorilor auto câteva reguli de circulaţie pe care aceştia au obligaţia să le respecte în apropierea trecerilor pentru pietoni:

  • Conducătorul de vehicul este obligat să acorde prioritate de trecere pietonului care traversează drumul public, prin loc special amenajat, marcat şi semnalizat corespunzător ori la culoarea verde a semaforului destinat lui, atunci când acesta se află pe sensul de mers al vehiculului.
  • Conducătorii vehiculelor sunt obligaţi să circule cu o viteză care să nu depăşească 30 km/h în localităţi sau 50km/h în afara localităţilor, la trecerile pentru pietoni nesemaforizate, semnalizate prin indicatoare şi marcaje, iar pietonii aflaţi pe trotuar, în imediata apropiere a părţii carosabile, intenţionează să se angajeze în traversare.
  • Este interzisă depăşirea vehiculelor pe trecerile de pietoni semnalizate prin indicatoare şi marcaje.
  • Pe marcajul pietonal se interzice de asemenea efectuarea manevrelor de întoarcere sau mers înapoi cu vehiculul.

Totodată pietonii au obligaţia de a se asigura înainte de a traversa drumul public, inclusiv la trecerile pentru pietoni semnalizate prin indicatoare şi marcaje.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.