Regalul Artelor. Vernisajul expoziţiei de fotografie ,,Synesthesia” (Mihai PANAITESCU)

PANAITESCU„Sinestezia poate fi definită ca o combinare a simţurilor; considerată multă vreme o simplă curiozitate în funcţionarea creierului, oferă indicii importante despre cum este organizat şi cum functionează psihicul uman. Totuşi, de ce au unii oameni au o senzaţie de culoare atunci când aud sau când văd forma unui număr sau a unei litere? Sau de ce unii oameni simt un anumit gust atunci când ating diverse obiecte?

Şi ce legatură există, dacă există vreuna, între acest fenomen şi capacitatea noastră obişnuită de a crea şi înţelege metafore? Este metafora o formă abstractă de sinestezie? De ce sinestezicii sunt mai creativi şi mai înclinaţi către artă? Hai să vedem ce simţim împreuna luni, 23 martie, de la ora 19, în foaierul Teatrului Municipal Baia Mare, unde vă aştept cu mare drag” – Mihai Panaitescu.

Mihai Panaitescu este regizor artistic la Teatrul de Artă Deva şi redactor al revistei de artă „Forma” din Deva. Este doctorand în specialitatea teatru la Universitatea de Arte din Târgu Mureş şi absolvent a două masteruri: în regia teatrului contemporan la Universitatea de Arte din Târgu Mureş (2010), în procesarea imaginii digitale la Şcoala de Fotografie „ImageArt” din Sibiu (2009) şi în administraţie publică, la Universitatea de Vest „Vasile Goldiş” din Arad (2007). A absolvit Facultatea de Teatru la Târgu Mureş (2008) şi Facultatea de Electromecanică la Academia Navală din Constanţa (1988). Fotografiile expuse sunt rezultatul unui performance care a avut loc în timpul festivalului „Vama Sub Lumini de Oscar”, unde anul trecut Mihai Panaitescu a obţinut premiul I la secţiunea „Nud artistic”.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.