Cumpărarea unei locuințe nou construite poate fi un eveniment emoționant pentru majoritatea oamenilor. De cealaltă parte, achiziționarea unei case mai vechi, poate fi un motiv de bucurie, dar și o adevărată provocare când vine vorba de renovarea acesteia.
Iată care sunt cele mai importante renovări ce ar putea fi necesare într-o casă veche:
Repararea pereților interiori și a tavanului
Casele vechi, care nu au fost renovate înainte de vânzare, cu siguranță mai au urme ale personalității și vieții celor care au locuit anterior în ea. Găurile rămase în pereți de la tablouri, crăpăturile care apar în timp, tencuiala căzută, mucegaiurile, toate au un aspect inestetic, și pot fi și periculoase pentru sănătatea noilor locatari. O cameră mare și luminoasă nu va avea niciodată un aspect plăcut dacă pereții sunt plini de găuri. Mai important, unele case construite înainte de anii 1980, pot avea în structura lor materiale toxice cum sunt azbestul sau vopselele cu plumb. În acest caz este bine ca renovările să fie făcute de către o echipă specializată.
Schimbarea instalației electrice
Casele vechi nu au o instalație care să poată susține multitudinea de electrice și electrocasnice utilizate la ora actuală. Consumatorii mari cum sunt combinele frigorifice, uscătoarele de haine, aerul condiționat, cuptoarele electrice, și multe altele, pot suprasolicita o instalație electrică veche. Deși poate fi o manoperă greoaie, care cere timp și investiții, rezultatele pot schimba cu mult aspectul estetic al casei, dar și siguranța acesteia. Un avantaj important, pe lângă o mai bună siguranță a casei constă în alegerea locurilor exacte în care să fie poziționate prizele, corpurile de iluminat, întrerupătoarele, precum și numărul acestora.
Repararea sau schimbarea instalației sanitare
O casă veche înseamnă de cele mai multe ori și țevi ruginite, fisurate sau chiar sparte. Țevile corodate sau care pierd apă pot cauza inundații, infiltrații și mucegaiuri provocând daune importante. Impregnarea pereților cu apă poate duce la pierderea rezistenței și a calităților de izolare ale acestuia. De asemenea, pereții umezi și cu mucegaiuri pot fi un pericol pentru sănătatea celor care locuiesc într-o astfel de casă. Înlocuirea țevilor de oțel neafectate nu este obligatorie. Cu toate acestea, este posibil ca dimensiunea celor vechi să nu fie corespunzătoare pentru furnizarea unui debit de apă suficient de puternic să poată alimenta un număr mai mare de băi, electrocasnice cum sunt mașina de spălat haine și cea pentru vase, sau chiar căzi de tip jacuzzi. Poți să vezi aici teava de otel de la Nicometaltub.ro care să corespundă nevoilor unei locuințe moderne.
Consolidarea fundației și a fațadei casei
În funcție de vechime, materialele folosite, calitatea izolației și sistemul de drenaj, fundația și fațada unei case pot avea nevoie de îmbunătățiri. Cu timpul, acestea sunt afectate de umezeală, rădăcini ale copacilor, vibrații ale solului, zgomote și intemperii. O casă fără o fundație solidă, cu fisuri mari și bombări, poate fi nesigură și chiar supusă riscului de a se dărâma.
Deși poate presupune costuri adiționale importante, renovările pot readuce la viață arhitectura și istoricul unei case vechi, și o pot transforma într-o locuință ideală.
Sursa foto: Unsplash.com