Reprezentanții Consiliului Județean Maramureș au participat la acțiunile dedicate Zilei Naționale a României în Baia Mare și Șișești

1 Decembrie, Ziua Națională a României a fost cinstită în  localitățile Maramureșului, iar reprezentanți ai Consiliului Județean Maramureș au participat la evenimentele organizate în Baia Mare și Șișești. Vicepreședintele Consiliului Județean Maramureș, George Moldovan a dat citire mesajului executivului instituției județene, arătând că, Ziua Națională a României este cel mai important eveniment public din calendarul manifestărilor oficiale.

”Îmi revine onoranta sarcină de a transmite mesajul Consiliului Județean Maramureș adresat tuturor cetățenilor acestor meleaguri istorice, atât celor prezenți, cât și miilor de maramureșeni care trăiesc și muncesc în afara granițelor țării. Astăzi, mai mult ca oricând ne închinăm cu respect în fața memoriei înaintașilor noștri, a celor care în urmă cu 99 de ani, prezenți fiind la Adunarea Națională de la Alba Iulia, au semnat actul de naștere al națiunii române moderne. Lor, celor mulți și necunoscuți, intelectuali, țărani, meșteșugari și târgoveți, le datorăm statutul nostru de astăzi. Datorită patriotismului și curajului lor manifestat în condiții istorice dificile, România de astăzi este un stat național, unitar, independent și suveran, o voce puternică și clară în concertul popoarelor lumii. Ziua de 1 Decembrie constituie piatra de hotar a României moderne, prin  reunificarea românilor din toate provinciile istorice, nedrept și abuziv despărțite de voința arbitrară a marilor imperii dispărute între timp în negura vremurilor. Astăzi, la această manifestare, cinstim nu doar memoria maramureșenilor George Pop de Băsești și Vasile Lucaciu, ctitori importanți ai Marii Uniri, dar și a zecilor de mii de români veniți din ambele părți ale Carpaților, pe jos, călare, în căruțe sau cu trenul, care prin prezența și vocile lor au legitimat atunci și acolo voința a milioane de români care cereau reîntregirea neamului într-o singură țară. Nouă, celor prezenți ne revine datoria sacră de a cinsti memoria înaintașilor cu demnitate, decență și responsabilitate. Să nu uităm cine suntem, de unde venim, dar mai ales să nu uităm ce obligații avem față de moștenirea pe care va trebui să o lăsăm generațiilor care urmează. La mulți ani, România! La mulți ani, români! La mulți ani, maramureșeni!”, a fost mesajul transmis de executivul Consiliului Județean Maramureș.

La fel ca în fiecare an, ziua de 1 Decembrie a fost sărbătorită și la Șișești, în biserica greco-catolică ctitorită de părintele Vasile Lucaciu, susținător activ al Marii Uniri. Vicepreședintele Consiliului Județean Maramureș, George Moldovan a ajuns și în Șișești pentru a participa la Sfânta Liturghie, iar apoi, în numele executivului instituției județene, a depus o coroană de flori la mormântul pr. Vasile Lucaciu.

Biroul de presă al Consiliului Județean Maramureș

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.